Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergner: Kränkt Masoud Kamali anmäler ledningen – men vem värnar om studenterna?

Det strypta intaget på socionomprogrammet i Östersund är onekligen en plump i protokollet för Mittuniversitetet. Bakgrunden till det drastiska beslutet, som ÖP rapporterade om i april, var de långvariga arbetsmiljöproblemen på Avdelningen för socialt arbete (SOA).

Sådana problem kan givetvis uppstå på vilken arbetsplats som helst. Något som har varit anmärkningsvärt när det gäller SOA är dock det sätt på vilket ogrundade anklagelser om diskriminering har använts som ett redskap i konflikten.

Läs också: Miun-anställda smutskastar varandra med ogrundade anklagelser om diskriminering – studenterna drabbas

Universitetsanställda med koppling till en utbildning som bland annat ska sprida kunskap om just diskriminering har alltså föregått med ett tämligen dåligt exempel. I stället för att reda ut sina dispyter har anställda bidragit till att devalvera viktiga ord som kränkning, diskriminering och rasism. Frågan inställer sig oundvikligen – vill vi verkligen att blivande socionomer ska ta efter det beteendemönstret?

Vad SOA skulle behöva är givetvis ett slut på konflikterna, men än tycks turbulensen inte vara över. Masoud Kamali, som är professor i socialt arbete och tillika en av Mittuniversitetets mest namnkunniga profiler, har nu anmält universitetets ledning med rektor Anders Fällström i spetsen för kränkande särbehandling.

I sin anmälan konstaterar Masoud Kamali att han har informerats om att rektorn vill köpa ut honom. Det ska även ha indikerats att Kamali skulle vara orsaken till arbetsmiljöproblemen vid avdelningen, uppger anmälaren. Vidare anser professorn att rektorn och universitetsledningen har kränkt honom systematiskt alltsedan Fällström tillträdde, samt att arbetsgivaransvaret har brustit.

Läs också: Den sista socionomen kan släcka lyset

Anmälan ska nu hanteras i vederbörlig ordning. Helt klart är dock att konflikten har gått in i en ny fas. En del av de kritiska frågor som ställdes i våras kommer nu att ställas på nytt.

Situationen är bekymmersam och den riskerar att drabba både Mittuniversitet och regionen negativt. När arbetsmarknaden skriker efter socionomer måste socionomutbildningen i Östersund se till att leverera. Intagningsstoppet, som förvisso ska hävas, borde ha gått att undvika.