Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergs hyreshus går på knäna

Förslaget till ny företagsbeskattning, som innebär slopade ränteavdrag, är ett stort orosmoln för skuldtyngda bostadsbolag som Bergs Hyreshus. Det framhöll bolagets vd Hans Green vid tisdagens fullmäktigemöte i Berg.

– Slopad rätt till ränteavdrag skulle näst intill vara ett dråpslag. Det skulle bland annat försvåra nybyggandet, sade han och manade fullmäktiges ledamöter till protestaktion mot förslaget.

– Nu är det dags att ni lyfter luren och uppmanar era riksdagsledamöter att stoppa förslaget. Det här är ingen partifråga utan en viktig landsbygdsfråga, betonade han.

Redan i dag är det finansiella läget ansträngt för Bergs Hyreshus som har en belåningsgrad över skorstenen, alltså en en bra bit över 100 procent.

Låneskulden uppgick i fjol till 453 miljoner kronor medan fastighetsvärdet efter nedskrivning ligger på 405 miljoner kronor.

– Vi måste stärka vår ekonomi och är i behov av ett kapitaltillskott, var den slutsats som Hans Green skickade med fullmäktigeledamöterna när han redogjorde för det kommunägda bolagets bokslut och finansiella ställning.

Som ÖP tidigare berättat redovisade bolaget visserligen ett positivt resultat efter skatt på 6,9 miljoner kronor för 2013.

Men enligt Hans Green är det mycket tack vare den milda vintern som kostnaderna kunde hållas nere.

Samtidigt som bolaget nu försöker förbättra sin ekonomi ökar man både anslaget till fastighetsunderhåll och planerar för nybyggen.

– Vi satsar mer än tidigare på underhåll och planerar både för en ny förskola i Myrviken och nya lägenheter vid Hovsliden i Hackås, berättade Hans Green.

Det är bland annat en helt ny redovisningsmetod som ska göra det möjligt för bolaget att öka sitt eftersatta underhåll.

Nyligen konstaterade revisorerna i en rapport att Bergs Hyreshus saknar ekonomiska resurser för ett långsiktigt underhåll av sina fastigheter.

Vid tisdagens fullmäktigemöte presenterade även Socialdemokraterna en ny motion där en avveckling av Bergs Hyreshus som bolag föreslås. Den motionen överlämnas nu till kommunstyrelsen för beredning.