Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergs kommun måste utöka sin kredit

Bergs kommun tvingas nu åter tära hårt på sin checkkredit för att klara löner och andra stora utbetalningar den här månaden. För att få en bättre ekonomisk marginal förbereds en höjning av krediten från 20 till 30 miljoner kronor.

– En utökning av checkkrediten skulle ge oss ett större handlingsutymme de gånger under året som vi har stora utbetalningar, säger kommunalrådet Lena Olsson (BE).

Kommunens nye ekonomichef Ralf Westlund håller med.

– Jag har redan bokat en tid med banken för att diskutera en utökning av checkkrediten. Det är ändå en billigare lösning än att ta ett motsvarande lån, säger han.

Även i slutet av förra året tvingades kommunen utnyttja sin checkkredit för att klara sina utbetalningar. Och nu måste man på nytt använda den här krediten för att klara den här månadens löneutbetalningar som uppgår till totalt 13 miljoner kronor.

– Det som gör det extra besvärligt den här månaden är att vi också ska ut med 9,5 miljoner i pensionsmedel för 2008 och dessutom betala terminsavgifterna för våra gymnasieelever. Mars är därför en av årets tyngsta månader, säger Ralf Westlund.

Han aviserar redan nu tuffa åtgärder för att kommunen ska kunna klara en budget för 2010.

Som ÖP tidigare berättat har kommunen redan fått signaler om minskade skatteintäkter.

– Vi måste både minska kostnaderna och försöka öka intäkterna. Dessutom måste vi börja diskutera vilka tillgångar vi borde avyttra för att kunna bygga upp en långsiktigt hållbar likviditet, säger Ralf Westlund.