Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergs kommun sätter in sparåtgärder och backar på resultatmålen

Samtidigt som kommunledningen i Berg signalerar för fortsatt hårda sparåtgärder tvingas man även backa på det resultatmål man satt upp för mandatperioden.

Annons

Det ursprungliga målet har varit ett resultat på i snitt två procent över mandatperioden. Men det målet ifrågasattes vid tisdagens fullmäktigemöte i Berg.

– Det är nog med problem att nå ett nollresultat, ansåg liberalen Gösta Nilsson.

– Jag inser att det blir svårt att genomföra och tar tillbaka den målsättningen, svarade kommunalrådet Lena Olsson (BE) och hänvisade till de försämrade skatteprognoser som kommunen fått sedan målet sattes.

I den inledande ekonomiska debatten kände sig centerns Torsten Medalen, ordförande i verksamhetsnämnden, på nytt motarbetad av kommunstyrelsen.

– Det är svårt att vara ordförande i en nämnd som hela tiden får sina sparförslag stoppade i kommunstyrelse och fullmäktige, sade han.

Oppositionsrådet Karin Paulsson (S) efterlyste en tydligare majoritetspolitik.

– Det är den otydliga majoriteten som är problemet. Ni måste visa en tydligare politik hela vägen och ha ert agerande i verksamhetsnämnden förankrat. Då slipper ni riskera avslag, ansåg hon.

– Vi i centern har inga problem med förankring. Problemet är att Bergspartisterna i nämnden ofta vill gå längre i sparfrågorna än sina kollegor i kommunstyrelsen som då stoppar våra förslag, kontrade Torsten Medalen.

Alla var dock överens om att den översyn som ny inletts av all kommunal verksamhet är bra.

– Vi välkomnar det arbetet som egentligen var vad vi ville satsa på i vårt budgetförslag som ni avslog, sade oppositionsrådet Karin Paulsson.

– Vi funderade redan då i dessa banor, men i motsats till er behöver vi ingen extra miljon för att klara det här jobbet, replikerade kommunalrådet Lena Olsson.