Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergs kommun vill att Trafikverket gör nya satsningar på inlandsbanan

Tänk om och optimera. Många små åtgärder är betydligt bättre än några få gigantiska projekt. Det budskapet riktar Bergs kommun till Trafikverket i sitt yttrande om infrastrukturen för perioden 2018 - 2029.

I yttrandet ifrågasätter man starkt fortsatta storsatsningar på väg- och järnvägsnätet i storstadsregionerna. I stället vill kommunen att insatserna ska göras utanför dessa regioner.

– Ingen kedja är som bekant starkare än sin svagaste länk. Relativt sett små insatser i de perifera delarna av ett nätverk kan vara mycket mer effektiva än stora insatser centralt i nätverket. Alla nätverk, fibernät som vägnät, måste ses som en helhet. Att avveckla svaga länkar leder till att hela nätverket utarmas, anser kommunen som efterlyser ett vidare synsätt när det gäller infrastrukturen i landet än den som presenteras i Trafikverkets inriktningsunderlag.

– I stället för att bara acceptera urbaniseringen och centraliseringen som någon mystisk oundviklig process, måste inriktningen nu bli att aktivt arbeta för att vända trenden mot ökad decentralisering. Det är enda sättet att öka chansen att nå målen för den övergripande infrastrukturpolitiken, påpekas i yttrandet.

Bland annat betonar kommunen den ökade turisttrafikens betydelse för det här länet, behovet av att nya satsningar görs på Inlandsbanan samt att de regionala flygplatsernas fortlevnad ska säkerställas.