Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergs kommun vill gå in med 400 000 kronor i tågprojektet Inlandspendeln

Bergs kommun är beredd att satsa 400 000 kronor på en planerad arbetspendling med tåg mellan Åsarna och Östersund. Denna medfinansiering i Inlandspendelns utökade trafik godkändes på tisdagen av kommunstyrelsen.

Medfinansieringen gäller i första hand kommande säsong med start i december och avslutning i juni nästa år. Faller försöket väl ut kan en fortsättning under perioden 2017 - 2019 bli aktuell.

Projektet Inlandspendeln är en utveckling av det framgångsrika tågprojektet Snötåget som under tre år bedrivits av Visit Vemdalen.

LÄS ÄVEN: Rekord för snötåget - 160 personer åkte från Mora mot Östersund

Inlandspendeln, som ska trafikera sträckan Östersund - Mora med en daglig tur i vardera riktning, kommer att bedrivas av Destination Inlandsbanan AB med berörda kommuner som medfinansiärer.

Enligt projektansökan ska Östersunds kommun stå för 1,6 miljoner kronor och Berg, Härjedalen, Mora och Orsa bidrar med 400 000 kronor vardera.

Inlandsbanan AB skjuter till drygt 1,5 miljoner kronor.

Den tänkta arbets- och skolpendlingen på sträckan Åsarna - Östersund omfattar en morgontur och en seneftermiddagstur.

– Det här är ett jättespännande projekt som vi hoppas mycket av. Men för att det ska bli bra måste vi även se till att vi har bra p-platser inte bara vid järnvägsstationen i Svenstavik utan även i Hackås och Åsarna, säger kommunalrådet Therese Kärngård (S).

Motsvarande arbets- och skolpendling kommer även att ske mellan Mora och Orsa.

– Syftet med projektet är att fortsätta att utveckla befintligt upplägg samt skapa möjlighet till att tåg kan vara ett komplement till buss i framtida trafikupplägg mellan Mora och Östersund, betonar Destination Inlandsbanan AB i sin ansökan om regionalt stöd med drygt 4,7 miljoner kronor till den planerade tågtrafiken.

Projektets första säsong är kostnadsberäknad till 12 miljoner kronor.