Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergspartist kräver att staten griper in om byskolorna

Staten behöver dra upp riktlinjer för kommuner som inte klarar av skolnedläggningar. Det kräver avhoppade Bergspartisten Susanne Kindström i ett brev till regeringen.

Annons

I brevet anser hon att diskussionen om de tänkta skolnedläggningarna i Berg mer handlat om bypolitik än skolpolitik.

– Just nu känns det som om den som skriker högst vinner i bekostnad på barns kunskaper. Det måste kunna utvecklas en nedläggningsplan som höjer nivån på vad som ska vara i fokus i samband med skolnedläggningar, anser Susanne Kindström.

Hon är därför mycket kritisk till att majoriteten av politikerna i Berg nu enats om att inte lägga ned några byskolor till hösten.

– Det är en omöjlighet att skapa samsyn och enas om att reducera antalet skolor för att ha en nivå av likvärdig skola för alla barn. Få sätter barns kunskap i fokus, utan värdet ligger i att ha skolan kvar i byn, skriver hon i sitt brev till utbildningsdepartementet.

Hon anser att politikerna i Berg bedrivit en populistisk skolpolitik och struntat i utredningar och vad den centrala skolledningens tjänstemän i Berg uttalat.

– Vår skolchef har påtalat år efter år att nivån på skolans kvalitet är under rikssnittet, men de flesta politiker struntar i utredningar, skollag, skolplan och skolchefens ord, anser Susanne Kindström och kräver därför att staten griper in när kommuner inte klarar av att lägga ned sina skolor.

Annons