Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergspartist kräver att staten griper in om byskolorna

Staten behöver dra upp riktlinjer för kommuner som inte klarar av skolnedläggningar. Det kräver avhoppade Bergspartisten Susanne Kindström i ett brev till regeringen.

Annons

I brevet anser hon att diskussionen om de tänkta skolnedläggningarna i Berg mer handlat om bypolitik än skolpolitik.

– Just nu känns det som om den som skriker högst vinner i bekostnad på barns kunskaper. Det måste kunna utvecklas en nedläggningsplan som höjer nivån på vad som ska vara i fokus i samband med skolnedläggningar, anser Susanne Kindström.

Hon är därför mycket kritisk till att majoriteten av politikerna i Berg nu enats om att inte lägga ned några byskolor till hösten.

– Det är en omöjlighet att skapa samsyn och enas om att reducera antalet skolor för att ha en nivå av likvärdig skola för alla barn. Få sätter barns kunskap i fokus, utan värdet ligger i att ha skolan kvar i byn, skriver hon i sitt brev till utbildningsdepartementet.

Hon anser att politikerna i Berg bedrivit en populistisk skolpolitik och struntat i utredningar och vad den centrala skolledningens tjänstemän i Berg uttalat.

– Vår skolchef har påtalat år efter år att nivån på skolans kvalitet är under rikssnittet, men de flesta politiker struntar i utredningar, skollag, skolplan och skolchefens ord, anser Susanne Kindström och kräver därför att staten griper in när kommuner inte klarar av att lägga ned sina skolor.