Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergwall: "Jag är fri till sommaren"

Han har varit på Säters rättspsykiatriska klinik i över 20 år.

Här kan ni höra Sture Bergwalls egna ord om måndagens besked.

– Nu öppnas murarna, säger han till DT.

Han har vårdats på Säters rättspsykiatriska klinik sedan 1991. 

Men på måndagsmorgonen kom beskedet som kan komma att förändra allt: Rättsmedicinalverket (RMV), som under ett antal veckor genomfört den första utredningen av Sture Bergwalls psykiska hälsa på tjugo år, anser att vården av Sture Bergwall bör fortsätta – men i öppen form.

Sture Bergwall fick beskedet muntligen av RMV tidigt på måndagsmorgonen, och när DT fick en pratstund med honom var han glad.

– Det innebär att jag i januari får permissioner, att jag får frigång och kan röra mig fritt på sjukhusområdet. Att jag är en helt fri man till sommaren, säger han.

Du anar friheten, som du pratat om tidigare?
– Nu anar jag den på allvar, och kan konkretisera.

Beskedet från RMV innebär att Bergwall inte behöver vistas på Säters rättspsykiatriska klinik längre. Men först måste chefsöverläkaren besluta sig för om man vill stå fast vid sitt tidigare yrkande eller lägga fram ett förslag till ny vårdplan som förvaltningsrätten i Falun ska ta ställning till.

Om Säter står fast vid sitt yrkande så är det upp till rätten att göra en samlad bedömning baserad på alla de olika meningar om Bergwalls vård som inkommit.

Men enligt Sture Bergwall kommer inte det att behövas.

– Den behandlingsansvarige läkaren tittade in till mig och såg positivt på det här. Han lät meddela att han skulle göra allt för att för att underlätta processen och att den inte skulle bli långvarig. Det var positiva signaler.

Säter kommer att ändra sitt yrkande?
– Det var precis det beskedet jag fick av läkaren. Man kommer att komma in med ett kort svar till förvaltningsrätten, säger Sture Bergwall.

Än är dock inte processen klar.

– Domstolen ska ta beslutet och utfärda en dom. Vad jag förstår kommer man försöka göra det under den första hälften av januari.

DT söker chefsöverläkarna Susanne Nyberg och Vladislav Ruchkin, samt verksamhetschefen Ulf Cristoffersson vid Säters rättspsykiatriska klinik.

Artikeln kommer från DT.se