Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berit och Sven i Lit älskar att julpynta

En del är stora, andra små, en snarkar, någon klättrar på en tråd. Hemma hos Berit Ginsby och Sven Nilsson i Lit finns alla sorters tomtar.
– Jag älskar tomtar och tycker att tomten är en del av vår framtid, säger Berit.

Balkongen på Näsvägen i Lit lyser i alla möjliga färger och är särskilt sevärd när decembermörkret fallit. På balkongen finns den största tomten av alla, och den är över två meter lång, tillsammans med andra julprydnader av olika slag.

Sven Nisson har ägnat många timmar åt att snickra och snida nya saker att pynta med detta år. Han ägnar minst en hel dag i skogen för att plocka granris och enris som han dekorerar balkongen med. Det blir några nya saker varje år och många tillverkar Sven och Berit själva. De har flera hundra tomtar, men alla är inte framtagna ur förrådet än.

– Några tomtar är nya och andra har fått gå i pension, skrattar Sven Nilsson

Dekorationerna åker upp veckan före första advent. De flesta tomtarna finns förstås inne i lägenheten. På lamporna och i bokhyllorna huserar det små och stora tomtar.

– Det tar fyra dagar att dekorera och ett par timmar att plocka fram allt ur källaren. Jag älskar att pynta, julmaten bryr jag mig mindre om, säger Berit.

Berit började samla på tomtar när hon var i 10-årsåldern och bodde på barnhem.

– På barnhemmet var det ingen som firade jul men när vi fick komma hem till någon så fylldes mitt hjärta av julefrid, berättar Berit med en glädje i sitt bröst.

Det hela började för 24 år sedan och när de flyttade in i det nybyggda huset i centrala Lit. Ett krav de hade var att det skulle vara en stor balkong. Ett år var det tomtefritt på balkongen. Det fick de äta upp. Det var inte alls populärt bland dagisbarnen. Skälet till att tomtarna fick stanna i förrådet det året var att Sven och Berit valde att åka utomlands.

– Vi har varit borta hemifrån tre jular på 24 år. Och de gångerna har några tomtar fått följa med i stället, säger Berit.

Berit och Sven har många barn, barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnsbarn, de är hela fem generationer. Tyvärr bor inget av barnen Jämtland.

– De får alltså inte se julpyntet, men är stolta när de får se oss i tidningen. Vore alla samlade skulle vi bli över 60 personer, säger Berit Ginsby.

Sven och Berit tycker om att sprida julglädje till alla. Efter trettondagen tar de bort julen. Redan då börjar de längta till nästa jul. När tomtarna flyttat ut till förrådet flyttar i stället trollen, fjällkorna och alla dockorna in.

– Får vi leva nästa jul så kommer vi ha många fler tomtar och änglar det lovar jag, säger Berit.