Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berners förnekar nedgång på bilmarknaden

Krissiffrorna från bilmarknaden kommer varje månad. Men på Berners i Östersund har man inget märkt. Tvärtom, säger säljaren Stig-Olof Olofsson.

Annons

– Det går riktigt bra i Östersund. Vi ska ha Bilens Dag snart men vi har inga bilar att sälja nästan. Till och med vecka 17 i år hade vi ökat försäljningen med 30 procent jämfört med i fjol.

Statistiken från bransch organisationen Bil Sweden och SCB har sedan förra året följt samma mönster månad för månad. Kräftgången fortsätter. Under april registrerades 19 983 nya personbilar, vilket är en minskning med 33, 8 procent jämfört med samma månad 2008. Registreringarna hittills i år har minskat med 30,4 procent. Mars och april var bättre månader än januari och februari.

En bilhandlare i Östersund menar att det i verkligheten kan vara ännu värre. Bilförsäljare vill inte erkänna när det går dåligt.

– Jag bluffar inte, säger Stig-Olof Olofsson. En del märken har det jobbigt och visst är det trögt att sälja bilar till privata kunder, men vi säljer till kommun och landsting och företag och då är det inte så känsligt. På den privata sidan är det sämre, men jag har jobbat i 25 år så jag vet att det vänder.

Berners blev marknadsledande i Östersund i början av året. Det är lika viktigt som att sälja många bilar, menar Stig-Olof Olofsson.

Så då behövs inte den skrotningspremie som bransch organisationen lobbar för?

– Jo. Det vore bättre med skrotningspremie i stället för miljöbilspremie. Och premien måste gå till alla, inte bara de som köper nya bilar. Ingen skrotar en bil för 15 000 kronor och köper en ny för 230 000 kronor.

Bil Sweden framhåller registreringarna av miljöbilar som ljuspunkter för bilbranschen. Miljöbilsandelen var i april 37 procent jämfört med 29 procent i fjol samma tid. Ändå sjunker miljöbilsförsäljningen. Personbilar med utsläpp på max 120 gram koldioxid per kilometer sjönk med 16 procent under april.