Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berthold Holmqvist, Fäste, Hackås, 83 år

Berthold Holmqvist, Fäste, Hackås, avled den 22 april 83 år gammal.

Han föddes i Sandnäset, Gillhov, som den yngre av två bröder, söner till Algot och Emma Holmqvist. Bröderna fick tidigt börja delta i arbete med jord och skog.

Skogen blev också Bertholds arbete genom ett helt arbetsliv där han fick vara med om den tekniska utvecklingen ända fram till nu. Från en början med timmersvans, yxa och hästkörning till dagens skördare och skotare. I början högg han och körde med häst, senare körde han skogstraktor och en lastbil med timmerkran införskaffades för att användas på timmeravläggen vid helstamsavverkning och för att lasta timmerbilarna. Senare kom Berthold att arbeta som arbetsledare och inspektor för Norrskog ett arbete som han hade fram till sin pensionering.

Ett litet avbrott gjordes i skogskarriären när han i ungdomsåren för ett tag provade på att arbeta vid Kockums i Malmö samt en tids arbete i en fabrik där man tillverkade bestick i Eskilstuna.

Militärtjänsten gjordes vid Jägarskolan i Kiruna.

Kärleken fann han i en flicka från byn, Inger. De gifte sig 1961 och flyttade in i hans föräldrahem. Familjen utökades så småningom med två söner, Bo och Jan. Vid mitten av sextiotalet fick Berthold löfte om att få överta Fiskarstugu som ligger rätt över sjön. Där tillbringades nu mycket fritid om vädret tillät. Material fraktades över och stugan rustades upp och fick ett nytt liv.

Till stor sorg drabbades Inger av cancer och en svår tid följde genom sjukdomstid och tiden omkring 1970, då hon dog endast 33 år gammal.

Nu blev Berthold själv helt ansvarig för hus, hem och barnuppfostran vid sidan av arbetet i skogen. En uppgift som han klarade, vad vi kan se i dag, med lyckat resultat.

1985 överlät han fastigheten i Sandnäset till sonen Bo och flyttade själv till en fastighet han förvärvat i Fäste, Hackås. Här levde han sedan fram till sin död. Här hade han goda grannar som han trivdes med och som också erbjöd sin hjälp när krafterna inte längre räckte.

En ny livskamrat fann han 1988 i Margareta Nilsson från Ånäset i Västerbotten. Nu kom vävstolar och linodling till gården men tillsammans gav de sig också ut på resor och utflykter med husbil. Under ett antal år tog de på höstkanten husbilen till Fuengirola på spanska solkusten för att återvända till Hackås med flyttfåglarna på våren. Senare hyrdes en lägenhet i Spanien och de åkte emellan med flyg.

När den äldre brodern Martin hastigt avled 1992 var de båda ett stort stöd för svägerskan Sigrid.

Under de senaste åren har Berthold varit drabbad av sjukdom och smärtor och livet tog en annan vändning. Någon vecka tillbringades sista året på Bergsgården där han också fick somna in.

Berthold sörjs och saknas av sönerna Bo och Jan med familjer, sambon Margareta med barn och barnbarn, syskonbarn, svägerskor, svågrar, grannar i Sandnäset och Hackås samt övrig släkt och vänner.

Brorsdottern Siv