Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertil Lax

Bertil Lax har stilla insomnat efter en tids sjukdom i en ålder av 98 år.

Bertil växte upp i Vaplan där han hade sitt första arbete på den mekaniska verkstaden, där hans far och farfar tidigare hade arbetat. Efter ett par års arbete på jordbruk i södra Sverige och lantmannaskola på Torsta kom han på 1930-talet att få sin försörjning inom mentalsjukvården på Frösö sjukhus. Där arbetade han kvar fram till pensioneringen 1972, då som överskötare. På sjukhuset träffade han sin blivande hustru Vilma. De gifte sig 1942.

Brukssamhällets uppväxtmiljö med stor sammanhållning och en reglerad struktur präglade honom. 1920- och 30-talens villkor gjorde att två av hans fyra syskon emigrerade till Amerika. Av samma anledning kom hans arbetsliv att styras av omtanke om försörjning snarare än intresse.

Livsrummet skapade han bokstavligt med händerna, genom träslöjd och trädgårdsarbete.

Hans konstnärliga ådra fick fritt utlopp i snickarboden. Många är de som fått ta del av hans skapande i trä.

Trädgården i Valla var hans andra passion. Den startade med storskalig odling av grönsaker på tidigt 1950-tal och växte efterhand till att även omfatta en prunkande blomsterprakt.

Sommarstugan i Härkeskogen, som han byggde på 40-talet samtidigt med flera nära grannar, blev ett sommarparadis för oss barn. Mina bästa barndomsminnen kommer därifrån.

Bertil hade hälsan och kunde bo kvar i det egna huset fram till 98 års ålder. Efter att han drabbats av en stroke blev tillvaron helt förändrad. Hans långa livsgärning avslutades med att stilla somna in.

Ingmar Lax