Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertil Mattsson

Bertil Mattsson föddes 1925 i Stavre, Offerdal, som äldst av fem syskon.

I hela sitt yrkesverksamma liv var han förutom två år Jämtland troget och arbetade för och med Jämtlands bönder och skogsägare. Efter Kolarskolan och Skogsmästarskolan arbetade han vid Jämtlands Skogsägarförening. Efter två år vid SSR i Sthlm avslutade han sitt yrkesverksamma liv med 18 år på NNP.

På Svea Park träffade han 1955 vår mamma Iris och ett år senare gifte de sig i Offerdals kyrka. 1957 föddes Matts-Olof, 1960 Bo och 1966 föddes Björn. Första egna hemmet var i Brunflo där vi levde och växte upp och efter ett kort gästspel i Stockholm blev Brunflo på nytt bostadsort 1973. Nästa flytt blev till Ope vid Storsjöns strand där mor och far bodde många år. Under en kort stund bodde de i Nälden innan de för fem år sedan köpte villa i Torvalla.

Bertil var en erkänt duktig talare och har genom åren lockat till många skratt. Hans historier sinade aldrig och hans berättarkonst var stor. Han var vetgirig och hade alltid någon bok nära till hands vilket resulterade i en allmänbildning som var såväl djup som bred.

Bertil var en föreningsmänniska och hade ett otal uppdrag. Ledamot i Brunflo kommunalfullmäktige, ordförande i Svenska älghundklubben, Jämtlands gille, Kolarorden, Rotary, Aksel Lindströmsällskapet och Jämtland/Härjedalens taxklubb för att nämna några föreningar.

Pappa var något av en renässansmänniska, kunnig med handen såväl som med huvudet. Utlopp för detta fick han bland annat via den diktade motion som lästes upp på vers i Sveriges riksdag, men också via de krönikor och satirteckningar han under en mängd år fick publicerade under pseudonym i en branschtidning, något som ofta väckte debatt. Ett annat exempel är från 70-talet då han som ordförande i nybildade Brunflo ishockeyklubb började videofilma a-lagets matcher och tog in spelare från USA.

Han var en skicklig snickare vilket bland annat resulterade i ett antal Jämtlandsskåp.

Han var en hängiven jägare och hans jaktkunskaper var stora. Vi har tillbringat många, många jaktdagar i skogen tillsammans. Han var en av arkitekterna bakom NNP:s satsning att arrendera Medstugan och dess jaktegendom för att marknadsföra NNP och länet. Hundar har alltid funnits i hemmet och efter älghundarna så blev det senare taxar och rådjursjakten som dominerade med ett antal jaktchampions.

Mor och far hade på sidan om ett litet företagande och det var så typiskt honom att börja något helt nytt som egenföretagare vid 75 års ålder.

Vi minns far som en rättvis, glad, positiv och varm människa. Mången barnahand fann en trygg tillflyktsort i pappas nävar, särskilt när sömnen tröt och natten var mörk.

Om vi ska drista oss till att söka beskriva ett ögonblick där pappa njöt mest så blir det alla de gånger då han gick ut ur härbret vid Näldsjöns strand för att i ett stilla sommarkvällsregn vandra längs stranden med uttern i sjön och med pipan i munnen gnola på Dan Anderssons

"Omkring tiggarn från Luossa ….."

Matts, Bo och Björn