Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertil utforskar färgernas spel

Bilderna har samiska namn, mamma kom från Björnänge, pappa från Ånn och själv växte han upp i Föllinge, Änge och Ljusnedal innan han tog realen i Östersund.

Så nog kan man slå fast att Bertil Åhréus, 82, har jämtländsk anknytning, även om han inte bott här på åtskilliga decennier.

– Jag har ställt ut regelbundet sedan 60-talet, men aldrig tidigare i Östersund, så det ska bli kul med premiär här, säger Bertil inför lördagens vernissage på Mono på Frösön.

Redan efter skolan gick han på Konstfack och därefter ett extraår för Stig Lindberg, innan han fullföljde en karriär som teckningslärare, bland annat på privatskolan i Sigtuna där dåvarande lillprinsen hade honom som lärare.

– Tidigare målade jag mycket människor i rörelse, kanske för att jag själv alltid rört mig mycket, åkt mycket skidor och jagat, jag var även flitig golfare innan jag gjorde illa en axel.

Numera målar han främst landskap och färgerna är mycket kraftfulla och mångskiftande:

– Någon kanske tycker de är knalliga, men jag älskar att utforska färgytornas spel mot varandra, att undersöka hur långt jag kan driva kombinationerna.

På utställningen visar han mestadels verk som är gjorda under året, bland annat ett motiv som finns i både stor och liten version och kan påminna om Åreskutan:

– Haha, jag målar mest efter minnet och aldrig ute på plats, så det är nog tillfälligheter om du läser in särskilda platser. just den där med berget ser jag som ett självporträtt, skrattar Bertil.

Numera delar han tiden mellan Sigtuna och Skåne och det går att se både skånska och fjällnära landskap i hans oljemålningar.