Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bertrup: Nu ska vi gå för guldet!

Mirjam Ott ville sjunka genom isen.

Christina Bertrup visste inte vart hon skulle ta vägen.

– Jag bara skakade, säger hon.

Sedan kom tårarna. En efter en.

– Det är sådan glädje och lättnad.

Curlingdamerna hade ställt in sig på en skiljeomgång i den rasande spännande semifinalen mot Schweiz. Mirjam Ott, alplandets skipper, hade bara att dra in sin slutsten.
Då hade det blivit 6–6.
Men bara och bara är inte bara i curling. Ott gick i stället för seger med en tvåa, men missade delningen helt. Då var det finito för schweiziskan som redan förlorat två OS-finaler. Någon tredje blir det inte. I alla fall inte på torsdagen. Missen gav Sverige segern med 7–5. Och i finalen står ett gäng svenskor mot Kanada.
Det var kramar och det var jubel och alla de där känslorna som tryckts tillbaka men som plötsligt fick breda kanaler att ta sig ut. Några rann ur ögonen på Bertrup.
– Jag fick också någon i ögat, säger Maria Prytz.
– Jag skakade i benen av lättnad och tårarna kom. Det var en väldig lättnad där och då, säger Bertrup.
Inte nöjda med silver
TT: Är semifinalen den svåraste matchen?
– Ja, det är det absolut. Man vill inte ha den där jobbiga bronsmatchen. Nu är vi garanterade en medalj och det är skönt även om vi inte är nöjda på något sätt.
– Vi ska gå för guldet, säger Bertrup.
– Det är så djävulskt att förlora den matchen. Då måste du ta medalj i bronsmatchen och vi är här för att ta medalj. Nu har vi uppnått vårt första mål, säger Prytz.
Bredvid henne och Bertrup i den kaotiska mixade zonen stod Kanadas skipper Jennifer Jones och lade ut texten om lagets tionde raka seger (6–4 mot Storbritannien i semifinalen) i OS.
Kanada går in till finalen på torsdagen som klar favorit. Men Jones har respekt för Sverige.
All press på Kanada
– Sverige har ett utmärkt lag. De har förberett sig i fyra år för det här. Alla gånger vi mött dem har det varit fantastiska matcher och jag förväntar mig samma sak i morgon. Vi har alla stor respekt för varandra. Vi måste verkligen göra vårt bästa för att vinna, säger Jones.
Curlingtokiga Kanada utgår från att Jones gör sitt jobb och tar revansch för förlusten mot Anette Norberg i Vancouver 2010.
Bertrup:
– De var jättebra mot oss i gruppspelet men man har ändå sett att de är mänskliga på slutet. Vi är inte ett dugg rädda för Kanada som lag. Spelar vi som vi vet att vi kan blir det en jämn, tajt match som avgörs på slutet. Formmässigt är vi nära där vi ska vara inför en final.
– Nu ska vi ösa allt.
Maria Prytz:
– Nu har vi chansen att verkligen ge allt i sista matchen. Även om vi vet att det kommer att bli svårt har vi faktiskt chansen. Vi har mött dem förut och vi har slagit dem några gånger.
– Det ska inte vara helt omöjligt.
TT: Är det all press på Jones och Kanada?
– Det är lite grann som om vi har bra slagläge. Det är inte så lätt att gå ut och spela final som favorit och med bara segrar bakom sig, säger Prytz.