Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked om extravalet


Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna höll en gemensam presskonferens i dag för att meddela att en blocköverskridande överenskommelse har träffats om hur Sverige ska kunna minoritetsregeras.

– Sverige har en stolt tradition att lösa svåra frågor, sade Löfven och nämner pensionsöverenskommelsen som exempel.

– Ett sätt att visa att vi tar ansvar, säger Löfven.

Dyrkat upp lås

Centerns Annie Lööf:

– Vi har dyrkat upp det politiska lås vi haft under hösten.

Överenskommelsen handlar bland annat om att den statsministerkandidat som samlar mest stöd ska släppas fram. Det handlar också om hur budgetförslag ska behandlas. Långsiktighet och stabilitet är ord som återkom när partiledarna talade om denna så kallade Decemberöverenskommelse.

– Överenskommelsen gäller för första gången i vår, när regeringen lägger sin budgetproposition, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

– Med den här överenskommelsen så kommer regeringen inte att fatta något beslut om extraval, det är inte aktuellt helt enkelt, säger statsminister Stefan Löfven.

Politik i fokus

– Det är politiken som ska vara i fokus, inte formfrågor, och överenskommelsen gör detta möjligt, säger KD-ledaren Göran Hägglund.

– Vi har förberett oss för en valrörelse och var taggade för detta, men detta var samtidigt ett onödigt extraval, säger Annie Lööf och tillägger att pusselbitarna för överenskommelsen började falla på plats under julhelgen.

Överenskommelsen gäller från och med vårbudgeten 2015 till och med valet 2022.

Stefan Löfven fick en fråga om han ångrar beskedet för några veckor sedan att utlysa extraval.

– Nej, det gör jag inte utifrån de förutsättningar som rådde då, svarar han.

När TT ber Sverigedemokraterna om en kommentar till överenskommelsen, svarar SD:s tf partiledare Mattias Karlsson att Sverigedemokraterna ska lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

– Jag har inget förtroende kvar för honom, säger Karlsson.