Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Beskedet om nedläggning kom inte som en överraskning"

Beskedet om nedläggningen av Sikås Trä kom inte oväntat. De 35 anställda har märkt att allt inte stått rätt till de senaste månaderna.

Annons

Sikåsbor efter chockbeskedet: "I värsta fall flyttar folk härifrån"

Göran Eriksson har jobbat på Sikås Trä i 16 år. Nu är han fackordförande i GS-klubben. Klockan 15.00 i tisdags informerade företagsledningen facken om nedläggningen, 45 minuter senare var det facket som informerade de runt 35 anställda.

– Det är inget roligt så här dagen efter. Beskedet om nedläggning kom inte som en överraskning, Men det betyder att framtiden blir oviss för hela byn, säger Eriksson.

– Det har legat i bakhuvudet att allt inte är som det ska. Nödvändiga investeringar har uteblivit. Vi behöver nya torkar och ny panna. det handlar om mångmiljonivesteringar. Nu väljer de att göra investeringarna i de två andra sågverken och lägga ned Sikås. Men visst kom det som en chock i alla fall i går, det kommer man inte ifrån, säger Eriksson som sov uselt i natt. Redan klockan 04.00 vaknade han och tankarna började mala i hans trötta huvud.

Verksamheten vid Sikås trä kommer att fortsätta till sista mars nästa år. Då monteras såglinjen ned men byggnaden ska stå kvar.

Nyinflyttade platschefen jagar redan nya jobb till de anställda vid sågen i Sikås

Den 12 oktober inleds mbl-förhandlingar om de cirka 35 anställda. Samtliga har blivit uppsagda. Vissa av dem kan komma att erbjudas nya jobb vid anläggningen i Hissmofors och i Östavall samt hyvleriet i Hammerdal.

Nedläggningen ska gynna skogsmedlemmarna i Norrskog. Inom tre till fyra år ska nedläggningen vara intjänad beräknar de. Verksamheten i Sikås går visserligen med vinst, men vinsten är inte tillräckligt stor.

Göran Eriksson kom till sin arbetsplats tidigt i går morse. Redan under morgonen hade han talat med de allra flesta.

– Det är en oviss framtid som väntar. De som är ung kanske har chansen, men för de äldre blir det svårare. Några hårda ordalag förekommer inte, vi diskuterar situationen och vad det finns för hjälp att få, säger han i ett för stunden öde lunchrum.

För egen del hoppas han att det löser sig.

– Vad jag förstår finns det ganska mycket efterfrågan på arbetskraft i Hammerdalsområdet. Men att svälja alla som blir arbetslösa det går nog inte, sammanfattar Eriksson och tar en klunk svart kaffe.

Så mycket skog fällde Dagmar

Kraftig brand på sågverk

Holmen satsar i Braviken

---

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s nya app här, till Iphone eller till Android!

Länk till ÖP:s iPhone-app

Länk till ÖP:s Android-app

Länk till LTZ:s iPhone-app

Länk till LTZ:s Android-app