Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet som avgör framtiden

Utanför köksfönstret lyser solen från en klarblå himmel. Idyllen och tystnaden är total, allt andas frid. Men bakom fasaden finns en gnagande oro som berör hela bygden.

Johnny Hallquist, bjuder på en kopp kaffe och ett rejält kakfat, i det hemtrevliga köket. En del kakor kommer från bageriet i Lierne, det bageri som har sysselsatt så många svenskar genom åren.

– Som mest var det åtskilligt över 40 personer härifrån som jobbade i bakeriet, säger Johnny Hallquist. Själv har han bara varit där de senaste sex åren. Just nu arbetar han som lagerarbetare i Lierne.

– Du vet att bakeriet betyder så mycket här, inte bara för Valsjöbyn utan för Hotagen, Rötviken, Häggsjövik och Rörvattnet. I alla byarna finns folk som arbetar i Lierne. Det är många som flyttat hem hit till bygden för att jobbet finns i Lierne,´ säger Johnny och tar ett bett på en jättesmarrig nötkaka täckt med gul smörkräm.

Ja, allt vore på topp om inte nedläggningshotet fanns, ett hot som hotar hela verksamheten på bageriet. Och med det hela bygden.

– All service och handel är i stort behov av jobben vid bageriet. Affären i Valsjöbyn klarar sig nu, en ekonomisk förening driver butiken, men vissa jobbar gratis på helgerna, säger han.

Ett varsel är redan lagt på bageriet som i dagsläget omfattar tio helårsarbeten, i praktiken betyder det cirka 15-16 personer. Men Johnny tror att det är mycket mer än så som står på spel.

– Jag tror att antingen kommer hela verksamheten att flyttas från Lierne och ner till ny anläggning i södra Norge. Eller så blir vi kvar i Lierne och då kan det nog bli en rejäl satsning med nyanställningar och ökad produktion, säger Johnny Hallquist.

Ute på gården skäller hunden Skott, en hund med huvudrollen i filmen Hund. Film ligger nära familjen. Skådespelaren Peter Stormare ringer då och då. Johnny och Peter känner varandra väl. Filmaren Dan Jåma har sin stuga alldeles intill Johnnys gård... men åter till ämnet.

– Bageriet har under de senaste åren satsat i såväl nya maskiner som renoverat byggnaden. Vi står väl rustade inför framtiden. Vi har ökat produktionen och håller beställningarna. Att säljarna gör sitt nu är helt avgörande, avslutar Johnny som trots det sköra läget är optimistisk inför framtiden.