Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om billigare OS

Nu är det beslutat. Det ska bli billigare att ansöka om och arrangera OS. På måndagen godkände Internationella olympiska kommittén (IOK) förändringsförslaget som ska göra det mer attraktivt att vilja arrangera olympiska spel.

Annons

Det var efter att fyra av sex OS-kandidater till vinterspelen 2022, bland dem Stockholm, dragit tillbaka sina ansökningar som IOK beslöt att förändra sig. Förändringsförslagen är en kopia på ett förslag från bland andra Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Det som IOK nu beslutat om handlar om allt från kostnader för att ansöka, riskhantering och krav på hållbarhet, till att värdstäder ska kunna lägga till en eller flera idrotter till sina program. Värdstäder ska också kunna förlägga delar av arrangemanget i andra städer, till och med i andra länder, för att göra arrangemanget billigare då befintliga arenor används.

– Ett kompakt OS måste vägas upp av nyttan att använda existerande arenor, säger John Coates som lett arbetsgruppen som tagit fram förändringsförslagen.

Ordföranden i SOK, Stefan Lindeberg, sade för ett par veckor sedan till TT att nyordningen i IOK kan öppna upp för en ny svensk OS-ansökan.

– Med de här förändringarna ska vi absolut ta ett rejält snack inom idrotten, med Stockholm och de andra berörda kommunerna, med regeringen och med näringslivet. För det här banar väg för ett OS i Sverige, sade Lindeberg.