Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om Ope skola på onsdag – men frågan ska upp till fullmäktige

Barn- och utbildningsnämnden ska ta beslut om Ope skolas framtid på onsdag, och inte kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

– Vi har tolkat det så att nämnden kan ta beslut om Ope skolan, säger Annika Källgård.

Men frågan ska ändå upp i fullmäktige på grund av ett medborgarförslag.

Annika Källgård är chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Hon har rådgjort med kommunledningsförvaltningen och kommit fram till att framtiden för Ope skola kan avgöras i nämnden.

Detta trots att det i reglementet för nämndens sägs att: "Nedläggning av skolor som kan få konsekvenser för annan verksamhet hänskjuts till kommunfullmäktige för avgörande."

– Det tolkar vi som att det ska bli konsekvenser för andra förvaltningars verksamheter. Det har inte det här ärendet.

Förslaget för Ope skola som tjänstemännen lagt fram är att skolverksamheten ska flytta ut från Ope skola som i stället enbart ska användas som förskola. Båda förskola och grundskola hör till barn- och utbildningsnämndens område.

Annika Källgård menar att begreppet skolor både omfattar förskolor och grundskolor.

– Nämnden har tagit beslut om nedläggning av förskolor, utan att det gått till fullmäktige, säger Annika Källgård.

Men frågan kommer ändå upp i kommunfullmäktige eftersom det har kommit in ett medborgarförslag som handlar om att bevara skolan i Ope. Även om barn- och utbildningsnämnden beslutar sig för att flytta skoleleverna från Ope till Ängsmogården innebär det med andra ord att inte att beslutet på onsdag är sista spiken i kistan

– Vi i barn- och utbildningsnämnden har till uppgift att organisera skolan på ett så effektivt sätt som möjligt. Kommunfullmäktige kanske vill ta någon annan hänsyn som vi inte tagit hänsyn till, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Men än nu har inte barn- och utbildningsnämnden hunnit tagit ställning till medborgarförslaget.

– Den ska beredas. Men fanns lite andra frågeställningar i den också än bara om skolan. Det finns ett antal påståenden som vi måste besvara, säger han.´

Jannike Hillding (M) är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden fram till årsskiftet.

– Jag har gått på tjänstemännens bedömning om att nämnden ska ta beslutet. Vi i oppositionen har egentligen inte diskuterat om fullmäktige ska ta beslut eller inte. Vi har mest talat om att vi vill ha kvar Ope skola och att den ska rustas upp, säger Jannike Hillding.