Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besluten över Jämtlands framtid är närmre än vi tror

Annons

Vi måste bli fler i Jämtland. Vi behöver fler företag. Våghål som måste täppas igen och uppkopplingen måste fungera även i länets glesa bygder.

Förra året ökade befolkningen i kommuner som Krokom, Åre och Östersund samtidigt som den minskade i Bräcke, Ragunda och Strömsund. Tittar man på områden som välfärd, service och infrastruktur är det idag större skillnader mellan landsbygden och glesbygden än mellan landsbygden och staden. Skillnaderna förväntas dessutom öka.

Med Folkpartiet och Vänsterpartiet som banerförare lyfts frågan om ett förstatligande av skola allt mer. Förslaget backas upp av lärare och har den senaste tiden vuxit i popularitet. Men ett förstatligande av skolan riskerar att drabba de som bor i den stadsnära landsbygden.

Vi vet idag att det är närheten till en grundskola som är den viktigaste faktorn som påverkar människors val av bostadsort. Vilka skolor som ska få finnas kvar och vilka skolor man ska satsa på är en fråga för länets kommunpolitiker. De har idag rådighet över i vilka delar av kommunen en befolkningsökning ska kunna möjliggöras. En skolnedläggning behöver inte innebära att folk flyttar därifrån, men vem väljer att flytta dit?

Det finns goda motiv att lägga ned en skola. Utbildningskvalitén kan vara kraftigt eftersatt och äventyra barnens framtidsutsikter. Samtidigt; Om en kommun enbart möter sina problem med nedskärningar istället för investeringar, då har den tillslut skurit bort sig själv. I näringslivet har man begripit det där länge, där kompletteras besparingar med satsningar på fler kunder och ökande intäkter. Annars tappar man konkurrenskraften.

Den 6 maj recenseras länets kommunpolitiker. Då släpper Svenskt Näringsliv sin rankning i företagsklimat och allmänheten får ta del av företagens omdöme om den förda kommunpolitiken. I Jämtland kan vi inte påverka hur konjunkturen svänger men lokalt kan mycket göras för att öka konkurrenskraften. Det handlar om hur kommuner hanterar och organiserar sin tillståndsgivning och tillsyn. Vilket bemötande och vilka attityder företagen möter hos politiker och tjänstemän. Det är inte konstigare än att om man blir motarbetad eller dåligt bemött, då ledsnar man och lägger energin på något annat istället.

Med rätt ledarskap i kommunen har man goda möjligheter att påverka den enskilda företagarens beslut om att växa och anställa.

Jämtland har inte råd med slarv.