Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet att inskränka publik på matcherna – ett dråpslag för Jämtland Basket: ”Det är en katastrof för oss”

 
Corona: Sport
Visa alla artiklar

Regeringens beslut att stoppa publik på all idrott med över 500 åskådare är ett dråpslag för stora delar av svensk toppidrott.
Det gäller även Jämtland Basket.
– Katastrof när vi har slutspelet runt hörnet. Där har vi 15 till 20 procent av vår omsättning, säger Erik Westin.

Den svenska regeringens beslut är en konsekvens av den rekommendation som Folkhälsomyndigheten kommit med under onsdagen. För Jämtland Basket är beskedet det tuffast tänkbara.

– Vi har väntat på det här och det är inget att leka med. Visst kan vi spela mot Umeå på tisdag med max 500 åskådare, det klarar vi, men aldrig ett slutspel. Det är en katastrof för oss och det ändrar spelplanen på ett kopiöst sätt, förklarar Jämtland Baskets ordförande.

– Vi står inför den viktigaste perioden på säsongen, med full trupp och full kostnadsmassa. Eftersom vi bygger så mycket av våra intäkter på matcharrangemang och företagsbokningar riskerar vi att stå med enbart kostnader och inga intäkter. Det slår superhårt mot oss, menar Erik Westin.

Han berättar att intäkterna från SM-slutspelet utgör 15 till 20 procent av klubbens hela omsättning. Om Jämtland skulle behöva spela inför bara 500 åskådare istället för kanske fullt hus, 1 700 åskådare, är det ett ekonomiskt dråpslag.

– Om beslutet slår igenom står vi där med enbart kostnader och inga intäkter och det under vår viktigaste del av säsongen, när vi dessutom har rustat med en dyr spelatrupp. Det går inte. Jag har otroligt svårt att se att vi kan gå runt i en sån här situation, säger Erik Westin, som berättar att Jämtland Basket nu inväntar vidare besked från Basketbollförbundet.

Westin har själv ett drastiskt förslag.

– Jag har inget emot om de skulle blåsa av Ligan i dag. Att man ställer in de tre sista omgångarna för att minimera klubbarnas ekonomiska förluster. Varför ska man spela de sista matcherna med fulla kostnader utan intäkter.

Det handlar alltså om ett förbud på publik över 500 åskådare, men är det möjligt att ta in 500 i Sporthallen och typ 400 i restaurangen, som kan se slutspelet på en TV-skärm?

– Jag vet inte om det är realistiskt. Alla är ju ändå i samma arena. Jag vet inte heller om vi bara får ta in 500 åskådare, vilka som ska få se matcherna. I så fall får vi inte ens in alla som har årskort.

Samtidigt påpekar Erik Westin att beslutet kommer att slå ännu hårdare mot ishockeyklubbarna i SHL och allsvenskan.

– De har ännu högre publikskaror så jag tror att de klubbarna, som ska spela slutspel, är de största förlorarna.

När Jämtland Basket har styrelsemöte på torsdagen kommer Coronavirusets följdverkningar att vara den självklara huvudpunkten.

– Vi väntar också in hur RF och Basketförbundet ställer sig, men vi följer spelets regler.

Kan en möjlig konsekvens bli att ni tvingas avbryta kontrakten för spelarna?

– För oss handlar det om överlevnad. Vi har inte råd att spela utan intäkter. Det är helt omöjligt. Ja, det kan bli så att vi måste avbryta kontrakten.

Erik Westin pratar till och med i termer om att avbryta säsongen och säga upp alla spelarkontrakt. Så extrem är situationen.

– Vi vill kunna spela basket även nästa år och då måste vi tänka på vad som är bäst just nu. Det här slår enormt hårt och jag vet inte hur vi ska lösa det, menar han.

Basketbollförbundets senaste besked kom på onsdag eftermiddag och kommunicerades ut så här på förbundets hemsida:

”Svenska Basketförbundet kommer att följa regeringens beslut i denna fråga vad gäller basketarrangemang i Sverige. Regeringen har ännu inte beslutat något. I morgon torsdag klockan 13.00 håller RF ett möte med idrottsförbundens generalsekreterare angående åtgärder. Även om inget beslut är taget är det bra om alla förbereder sig på att det blir inställda basketevenemang/begränsad publikkapacitet till helgen. SBBF tar inga beslut innan regeringen har delgivit ett beslut samt innan mötet med RF”.

Fotnot: Fotbollens kvartsfinaler i svenska cupen kommer att spelas utan publik, liksom landskampen Sverige-Ryssland.

Fakta/Jämtland Baskets spelprogram

Lör 14 mars: Köping borta.

Tis 17 mars: Umeå hemma.

Fre 20 mars: Wetterbygden borta. omgång 36 i grundserien.

SM-slutspelet: Trolig start 26–28 mars: I dagsläget kommer Jämtland att spela kvartsfinal mot Köping eller Luleå i bäst av fem matcher. Den första spelas på bortaplan, sedan blir det hemma, troligen 30-31 mars. Match 3 spelas på bortaplan. Eventuell fjärde match avgörs i Jämtland.