Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet om bergtäkt i Sunnanå kritiseras: ”Gör härliga Härjedalen till förfärliga Härjedalen”

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrland har gett Reaxcer AB tillstånd för en täktverksamhet i Sunnanå söder om Lillhärdal. Tillståndet omfattar 1 miljon ton berg och morän under en 10-årsperiod.
Enligt ansökan ska materialet främst användas vid byggandet av Åndbergets vindkraftspark.

Det planerade täktområdet omfattar drygt 14 hektar varav själva brytområdet är drygt 8 hektar.

Närmaste bebyggelse ligger vid Nybodarna, knappa kilometern söder om täktområdet.

Natura 2000-området Dalkarlskölen ligger 2,7 kilometer sydost om den planerade täkten.

Reaxcer har i sin nu beviljade ansökan gjort bedömningen att den planerade verksamheten inte kommer att ha några konsekvenser för riksintressen eller andra planintressen.

Förutom till vägar och uppställningsplaner för vindkraftsparken kan materialet även komma att användas för andra utfyllnader, vägbyggen och vägreparationer i södra delen av Härjedalens kommun.

Den största delen av det material som kommer från den nu tillåtna täkten ska dock gå till vindkraftsanläggningen med som mest omkring 250 000 ton per år.

Produktionen beräknas annars variera mellan 0 till 110 000 ton per år under tillståndstiden som löper till 2028.

Beslutet om byggandet av Åndbergets vindkraftspark vann laga kraft i april i fjol och omfattar 57 vindkraftverk. I fjol gav Mark- och miljööverdomstolen även tillstånd till vindkraftsprojektet på Skaftåsen som omfattar 41 vindkraftverk.

Den sammanräknade bygdepengen till Lillhärdalsbygden från de två vindkraftsparkerna är beräknad till 2-4 miljoner kronor per år.

Men alla gläds inte över vindkraftssatsningen. Beslutet om den aktuella bergtäkten i Sunnanå, som fattades under torsdagen, har redan väckt protester i sociala medier.

– Inser nu med fasa att man försöker göra ”Härliga Härjedalen” till ”Förfärliga Härjedalen”! Varför förstör man så mycket fin natur? Har man inte i Härjedalens kommun insett det än, att vindkraften är en förlustaffär och ingen miljövänlig energikälla? Det har många andra kommuner gjort, skriver en av motståndarna.