Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet om Folktandvården skjuts upp

Förslaget till politikerna i landstingsstyrelsen var att lägga ned sju folktandvårdskliniker i länet. Beslutet blev att frågan ska utredas vidare.

Sedan planerna på att minska antalet tandvårdskliniker från 20 till 13 blev kända har personalen i Gällö meddelat att de vill ta över kliniken där och i Hede har Fjällhälsan anmält intresse för att driva kliniken vidare. Landstingsledningen har ännu inte tagit ställning till förfrågningarna men det här är en omständighet som gjorde att landstingsstyrelsen beslutade att fördjupa utredningen och ta beslut 9 december i stället.

– Vi vill ha en fördjupad analys kring ekonomin och kompetensförsörjningen. Vi kommer också att ha en medborgardialog, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.

Om privata aktörer skulle ta över en eller flera kliniker är det inte säkert att patientunderlaget skulle räcka för att Folktandvården skulle kunna jobba med två team på de återstående klinikerna och det är en viktig del av syftet med omstruktureringen. Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen, talar om en utökad service på de orter där Folktandvården kommer att finnas i framtiden.

– Vi ska kunna göra mer och på utökade tider. Det är svårt att rekrytera personal till entandläkarkliniker, säger hon.

Kristin Gahnström Jonsson, som är centrumchef för Folktandvården, har presenterat tre olika förslag utan rangordning. Landstingsdirektören, Björn Erikssons, förslag till politikerna var att besluta om det mest långtgående alternativet, vilket skulle innebära nedläggning i Hede, Myrviken, Gällö, Kälarne, Föllinge, Hammerdal och Hoting.

Folktandvården har ett sparbeting på 5 miljoner kronor och landstingsdirektörens förslag skulle minska kostnaderna minskar med 4,6 miljoner. Resten ska klaras med effektiviseringar enligt förslaget. Några personalneddragningar är inte planerade, besparingarna ska göras genom att kostnaderna för utrustning och lokaler sänks.

Susanné Wallner (M) uttrycker viss tveksamhet till att lägga omfattande sparkrav på Folktandvården som går relativt bra ekonomiskt.

– Det finns områden som har större underskott och där har man inte gjort så mycket. Inom primärvården till exempel sitter vi med ungefär samma situation som för två år sedan, säger hon.