Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet om Långforsen följs inte

debatt Efter ett initiativ av Folkpartiet liberalerna röstade en majoritet av ledamöterna i Östersunds kommunfullmäktige igenom att Jämtkraft ska avstå från renovering och/eller utbyggnad av vattenkraftverket i Långforsen och i stället omedelbart påbörja ett arbete med att återställa forsen till så nära ursprungligt skick som möjligt. 

Kommunstyrelsens ordförande, tillika Jämtkrafts ordförande, AnnSofie Andersson (S) fick uppdraget att förhandla fram ägarens vilja, Östersunds kommun äger 98 procent av bolaget.

Nu har det snart gått fem månader sedan fullmäktige tog sitt beslut i april och under denna tid har Jämtkraft fortsatt sin kamp i domstol för att få till stånd ett nybyggt kraftverk i Långfors.

Effekten av detta är att 10 000-tals naturintresserade sportfiskare och älvräddare blivit ordentligt uppretade. Det har till och med gått så långt att en kampanj mot Östersunds kommun har inletts.

Allt detta hade givetvis inte skett om den politiska majoriteten i Östersunds kommun följt de demokratiska spelreglerna och agerat i linje med kommunfullmäktiges beslut. 

Ansvaret för att såväl kommunens varumärke som Jämtkrafts varumärke kraftigt skadats av detta vilar tungt på ordförande Andersson på sina dubbla stolar.

Att Andersson inte har något som helst inflytande över Jämtkraft står helt klart om man läser bolagets pressmeddelande från mitten av juni, där representanter från bolaget tydligt deklarerar att man strävar efter utbyggnad av vattenkraftverket i ett skyddat område helt stick i stäv med vad det högsta beslutande organet i Östersund demokratiskt beslutat.

Vi undrar nu således om AnnSofie Andersson självmant väljer att inte agera i enlighet med kommunfullmäktiges demokratiska beslut?

Vi undrar vidare hur styrelseordförande för Jämtkraft, AnnSofie Andersson, kan låta det bolag där hon är ordförande agera helt i strid med ägarens intressen.

Pär Löfstrand (FP), Margareta Widell (FP), Lennart Ledin (FP), Annica Nordell (FP)

ledamöter i Östersunds kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel