Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Beslutsfattare borde utbildas i genuskunskap

Sveriges regering har fått kritik av FN för att kvinnor är sjukare än män, särskilt inom den offentliga sektorn.

– Den kritiken fick vi redan när jag satt i regeringen, säger Margareta Winberg.

Annons

Det är alltså inget nytt fenomen att många kvinnor går runt med arbetsskador, enligt Margareta Winberg, som har erfarenhet av genusdiskussioner från sina roller som ordförande i socialdemokratiska kvinnoförbundet, och som jämställdhetsminister.

– Trots att kritiken från FN har funnits länge så har Sverige inte bättrat sig alls där tyvärr, säger hon.

Men inte heller är det något nytt fenomen att kvinnor i större utsträckning får sämre ersättning än män, menar Margareta Winberg:

– Vi diskriminerar systematiskt kvinnor på en mängd olika områden, inte bara när det gäller ersättningar.

Oftast handlar kvinnors åkommor om psykiska sjukdomar som beror på till exempel stress vilket kan leda till andra sjukdomar senare, menar Margareta Winberg.

Och att det märks mest inom vården tror hon beror på att kvinnor är överrepresenterade där och dessutom innebär arbetet tunga lyft och ansträngande arbete.

– Vården anses fortfarande vara en förlängning av det obetalda vårdarbetet i hemmet, vilket ligger kvar från när man byggde om det offentliga systemet med barn- och äldreomsorg på 1960- och 1970-talen.

Men det är inte bara historiska och systematiska faktorer som spelar in, menar Winberg:

– Män anses trovärdigare i sin sjukdomsvård, och kvinnor har svårare att göra sig hörda. För att förbättra statistiken för kvinnor så borde de som fattar beslut om rehabilitering och ersättning utbildas i genuskunskap och kunna se att kvinnor har lite annorlunda symptom och sjukdomsbilder än män.