Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besökare ska få ta hand om egen älg på Moose Garden

/
  • Sune Häggmark har köpt sex lägenheter från campingen i Odensala och fraktat dem till Moose Garden i Orrviken. Dessutom håller man på att renovera en gammal kornlada till två nya lägenheter. Här räknar han med att erbjuda boende till besökare som vill ta hand om en egen älg i vinter.

Snart kan den som besöker Moose Garden i Orrviken bo i en nyrenoverad lägenhet och dagligen ta hand om en egen älg.
Det är bara en av en mängd saker som ägaren Sune Häggmark planerar på sin älgfarm.

Annons

– Vi tittar på mer djupa upplevelser, och då framför allt att man ska få bo här och ta hand om en egen utvald älg. Vi har ju åtta stycken så man kan vara max åtta och då får man tre–fyra gånger om dagen gå in i hägnet, lära sig att tämja älgen, locka på den, mjölka och mata den och checka av friskheten.

få prova att tillverka sitt eget älgpapper av älgspillning, som man på Moose Garden är ensamma om i hela världen.

– Tänk dig att få göra papper av din egen älg. Då kollar man när den lägger av en hög, plockar, torkar och mixar. Tusentals ringer oss men ännu har ingen lyckats kopiera det vi har. Det är därför vi inte patenterar det. Då måste man beskriva hur man går tillväga och det vill vi inte bjussa på.

Sune Häggmark har köpt sex stugor från Odensala camping och fraktat dem till farmen där de nu står uppställda och håller på att byggas om för att inhysa besökare i vinter. Bredvid håller man även på att rusta en gammal kornlada till två lägenheter.

– Det här är världens enda boende med älggaranti direkt från fönstret. Nu förlänger vi säsongen och når även andra målgrupper, som företagare, i stället för mest barnfamiljer.

nysatsningar är fotosafari och halvdagar i skogen, möjlighet för besökarna att tillverka egen tvål av älgoljan som djuren transpirerar samt lära sig att teckna på älgpapper.

– Vi vill skapa en supervariant av upplevelseturism, säger Sune Häggmark som lägger ”några miljoner” utan att ta lån på den nya satsningen.

Han berättar att många älgfarmer i Sverige vill efterlikna Moose Garden och att han ofta får förfrågningar från andra länder, som Kina, Sibirien och Mongoliet, som vill att han kommer dit och föreläser.

– I Kina vill man göra en liknande grej. De har en egen älg som håller på att dö ut.

turister från Holland, Tyskland, Danmark och England som är flitiga besökare på farmen.

– Jag ser ett tydligt mönster att folk handlar mer i butiken. En gång i sommar var alla hyllorna tomma så jag fick beställa nytt. Det har aldrig hänt förr.

För utländska besökare är älgen ett magiskt djur.

– Den är en symbol för Europa. Och vi råkar ha den som landskapsdjur. Det är bullseye direkt.

Annons