Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besökare upplevde rasism på Urkult-festivalen

Urkult är inte en festival för alla, menar Lina Inez Blanco.
– Jag som rasifierad kände mig inte trygg på festivalen.
Vi ska skapa en festival som är trygg för alla, menar Linda Isaksson, från Urkults styrelse.

Efter årets Urkultsfestival skrev besökaren Lina Inez Blanco om hur hon upplevde rasism på festivalen. Efter ett inlägg om sina upplevelser på Urkults Facebookgrupp har hon fått hundratals rasistiska kommentarer och mejl med hot.

– Hela efterspelet kändes värre än det jag upplevde på Urkult, säger Lina Inez Blanco.

– Jag uppskattar att Lina delade med sig av sina erfarenheter och det var starkt gjort av henne eftersom det finns en risk med att skriva om rasism på Facebook, säger Linda Isaksson.

Både en majoritet av arrangörerna och publiken på Urkult är vita och det kan vara en av anledningarna till att rasism inte uppmärksammas tillräckligt, tror Linda Isaksson.

– Det här är något som vi måste ta tag i. Det första målet är att skapa en struktur för att få alla att känna sig trygga på festivalen och bekämpa den rasism som finns.

På festivaltåget fick Lina Inez Blancos kompis höra att hon borde äta många "negerbollar" eftersom hon var så smal, sedan rättade mannen sig och sa "halvapabollar".

Hon och hennes vänner upplevde flera påhopp under festivalen. Det fanns även ett marknadsstånd som sålde chokladbollar med skylten "Chokladbollar eller kalla det vad fan ni vill".

Marknadsansvarig på Urkult ska prata med försäljaren som sålde chokladbollar.

Även utan de rasistiska kommentarerna så reagerade Lina Inez Blanco på festivalen. Under invigningen, Eldnatten, var det en figur som var svartmålad, hade lite kläder och spelade trumma. Medan många av de vita personerna hade kläder på sig, menar hon.

– Jag har fått en förklaring av arrangörerna att personerna skulle föreställa stenar, att det handlade om ljussättning och att det var ett sätt att ta bort mänskliga drag. Men svart är en extremt problematisk färg, speciellt om den är till för att avhumanisera en person. När en festival gör en sådan stor föreställning borde de problematisera varenda aspekt och blackface är lätt att upptäcka, säger Lina Inez Blanco.

Björn Ola Lind, en av de som står bakom föreställningen, berättar att alla figurer var målade i grått, svart, rött, gult och vitt, eftersom det är ett traditionellt sätt att gestalta andeväsen i ritualer över hela världen.

Kan du se den problematiken som Lina Inez Blanco lyfter fram?

– Den känns såklart igen i samhället och jag respekterar hennes tolkning. Men i Eldnatten fanns ingen intention till blackface, att gestalta en stereotypisk ras, och inte heller var alla svartmålade personer avklädda. Som det stod i festivalens programblad så handlade föreställningen om urtida myter och mytologiska andeväsen.

Lina Inez Blanco menar inte att Urkult ska stängas ner som hon har blivit anklagad för på Facebook. Hon vill att Urkult i stället ska bli en välkomnande festival för alla.

– Nyckeln till att göra festivalen mer välkomnande är utbildning. Till exempel skulle det kunna finnas gästföreläsare som pratar om rasism och vithetsnorm under festivalen.

Olika åtgärder för att skapa en tryggare festival kommer att diskuteras när hela Urkults styrelse samlas. En idé är att ta hjälp utifrån.

– Jag hoppas att de med rasistiska åsikter inte kommer till Urkult nästa år och att vi får hjälp av våra besökare att uppmärksamma oss på rasistiska uttryck och händelser. Vi ska inte ha rasism på Urkult, säger Linda Isaksson.

Här kan du läsa Lina Inez Blancos insändare i sin helhet.