Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besöksnäringen hoppas på nya rekord i sommar: "Bokningsläget ser bra ut"

Besöksnäringen i länet omsatte förra året hela 4,7 miljarder kronor. Det var 200 miljoner kronor mer än året dessförinnan.

Besöksnäringen är en basnäring i Jämtland Härjedalen. Men mycket tyder på att antalet besökare kommer att öka i år, att antalet miljoner som turismen omsätter kommer att öka.

– Vi har här i länet det många efterfrågar. Inte minst nu när vi har en orolig omvärld väljer många att stanna hemma inom landets gränser, plus att många gäster fråna andra länder vill komma till ett tryggt land, menar Linda Wasell kommunikationsstrateg på Jämtland-Härjedalen turism.

Men det stora dragplåstret vi har är det naturen kan ge.

– Vi har haft en väldigt positiv ökning de senaste åren när det gäller sommarturismen. Vi hoppas och tror att den ökningen kommer att hålla i sig, säger Wasell.

Hälsotrenden väger tungt enligt Linda Wasell och det är ett faktum som allt fler får upp ögonen för.

– Vi har precis det många efterfrågar, ett extremt stort aktivitetsutbud och en natur och en tradition som lämpar sig helt och hållet för den här turisten. Till det ska vi lägga alla stora evenemang som lockar såväl många utövare som stor publik. Det är helt enkelt fler som upptäckt det vi här hemma vetat hela tiden, menar Wasell.

Att sälja in länet på bästa sätt är Linda Wasells uppgift. Inte minst internationellt. Och hon tror och hoppas att den hittills positiva utvecklingen ska fortsätta. Bokningsläget talar redan nu för en framgångsrik turistsommar.

– När vi känt av våra destinationer på pulsen,utan att kunna ange några siffror, ser det bra ut, säger Wasell.

Inresandet från andra länder ökar men Norge är fortfarande, utan konkurrens, vår absolut största utlandsmarkand. Att den norska kronan försvagats under senare tid har ännu inte påverkat resandeströmmen från Norge til Sverige.

– Kronfallet har inte påverkat resandet så mycket som vi befarade från början. Östersund gjorde "all time high" på Norge förra året och då hade den norska kronan redan försvagats, säger Wasell som ser fram emot en ny välbesökt sommar.

Se mer:

Så ska turisterna lockas till länet i sommar

Östersunds camping laddar för fullt

Två av tre turismföretag tror på ökad omsättning i sommar