Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparing som slår fel

Bergs kommun vill locka till sig inflyttande barnfamiljer. För det krävs en offensiv politik. Inte nedskärningar som resulterar i att högstadieelever bedriver hemkunskapsundervisning på låtsas, beroende på att inga pengar finns för inköp av matråvaror.

Åter igen utmärker sig Bergs kommun: Besparingar, javisst men den miljon som skurits bort vad avser läromedelsanslag är opsykologisk så det står härliga till.
Dels slår den direkt mot barn, som inte får den undervisning de egentligen är berättigade till. Och dels drabbar den lärare som inte kan ge barnen pedagogiskt fullödiga lektioner.
Men ännu värre: För de som eventuellt kan tänkas vilja bosätta sig i kommunen är det knappast en plusvariant när skolan skär ner på sådant som borde vara självklart.
Visst, hemkunskap är inget kärnämne, men det finns lika fullt på schemat och måste därför behandlas med respekt.
Utifrån artikeln med sjundeklassarna i Svenstavik står det klart att 14-åringar nu tvingas leka matlagning, precis som de kanske gjorde i förskolan. Det säger sig självt att motivationen blir därefter.
Nej helhetstänkandet kring Bergs kommuns framtid står fortfarande skrivet i stjärnorna. Politiker famlar efter än den ena och än den andra besparingspotentialen, men det är långt till de stora greppen och ännu längre till att partierna kan komma överens.
Det sistnämnda är sämst. Att inte greja ett gemensamt tänk kring hur faktiskt rätt stora problem måste lösas, på kort och längre sikt. Just därför ser vi också liknande huvudlösa besparingsåtgärder som att högstadieelever tvingas laga mat i tomma kastruller.