Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besviken fiskodlare säljer till Härjedalen

Undrar ni vad som hänt med fiskodlingen i Hotingsjön?
Jo, då kan vi berätta att den har flyttat. Närmare bestämt till Härjedalen. Men ägaren Reidar Näslund hade hellre sett att den hade flyttats till Vattudalen i centrala Strömsund.
– Jag är besviken på kommunen. Jag hade stora planer för en satsning i Strömsund, säger Reidar Näslund.

Reidar Näslund har genom åren gjort sig känd som en mångsysslare. Han har inte bara drivit fiskodlingen Nordfisk i Hoting, utan även en fiskeredskapsbutik och vid sidan om det bland annat konsultation.

Förra året tog han beslutet att avveckla fiskodlingen, på grund av att kroppen inte orkar med det arbete som krävs, efter en olycka. Sedan dess har han funderat på vad han ska göra med anläggningen, eftersom den fortfarande var i bra skick. Han kom så småningom på idén att Strömsund, i hans mening handelscentrat i inlandet/kommunen, vore rätta stället att etablera en odling på. Detta efter att han hade beställt en förstudie av en LRF-konsult i Östersund 2011, som hade i uppdrag att bedöma förutsättningarna för ett fiskecentrum i Strömsund. Men den utredningen rann sedan bara ut i sanden.

– Jag tycker att vi måste utveckla fisket i Strömsund. Och jag hade som förslag att man skulle förlägga fiskodlingen vid hamnen i Strömsund, och sedan låta det utvecklas till en besöksanläggning med bland annat fiskrestaurang och långa bryggor ut i vattnet, där man kunde promenera under Vattudalsbron. Men det föll inte i god smak hos kommunen, och nu har jag i stället tagit beslutet att sälja hela odlingen till Härjedalen.

Odlingen kommer att placeras i närheten av Hedeviken, och Reidar har förhoppningar om att det ska kunna förse hela Härjedalen med fisk.

– Det finns en god anda i Härjedalen, och jag har hittat ett bra samarbete med fiskevårdsområdena kring Vemdalen. Bygget har redan dragit i gång, och när det är färdigt så tror jag att odlingen kan producera ungefär 40 ton fisk per år. Strömsund är en fantastisk kommun på många vis, men jag tycker att den rätta viljan saknas, säger Reidar med klar besvikelse i rösten.

Hur skulle du vilja utveckla fisket i Strömsund då?

– Jag tycker att vi måste satsa stort på det kommersiella fisket, där man planterar ut gott om fisk i vissa vatten. Den fisken ska också vara speciellt framtagen för sportfiske, och vara av hög kvalité. Det pratas mycket om att man ska satsa på gädda och abborre, men min bedömning är att det fortfarande är ädelfisk som fisketuristerna vill ha. Tyvärr är det nu brist på utsättningsfisk från det här området.

Vad är dina tankar kring fiskodlingar då?

– Jag förespråkar småskaliga anläggningar, som är familjeägda. Det skapar sysselsättning i bygderna.

Vad ska du själv syssla med i framtiden då?

– Jag funderar på att trappa ned och sälja fiskebutiken också, men jag är inte orolig, jag kommer alltid på nya saker att göra. Jag älskar ju exempelvis att fiska i fjällen, och här har vi utmärkta vatten för härliga fiske- och vildmarksupplevelser.