Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besviken Mikael Rahm funderar på att flytta

På söndag kväll gör Mikael Rahm ytterligare en föreställning av sin senaste bejublade enmansshow, denna gång i Hackås. Senare i vår börjar han spela in en kortfilm tillsammans med Per Oscarsson.

Samtidigt är han invecklad i en ordstrid med länsteaterchefen Gustav Kling, som enligt Rahm vägrar ge honom jobb.

– Jag börjar ärligt talat fundera på om det är lönt för mig att bo kvar i det här länet.

– Från Stockholm får jag erbjudanden om filmer och TV-serier, men av länsteaterchefen i Jämtland får jag inga jobb, säger han besviket.

På det svarar Gustav Kling som är chef för länsteatern att Mikael Rahm pratar strunt.

Tidigare i vintras sålde Mikael Rahm ut bygdegården i Vigge för premiären av en egensinnig ståuppshow med sånger och deklamationer av egna texter.

Nu på söndag kväll gör han ytterligare en mycket jämtländsk föreställning på Föreningshuset i Hackås, sannolikt med entré i storstövlar och overall, en mundering som dock döljer något helt annat.

De senaste åren har han medverkat i en rad framgångsrika svenska spelfilm er, inklusive ”Såsom i Himlen” och ”Låt den rätte komma in”, liksom Skärgårdsdoktorn.

Och under våren blir det mer film. En kortfilm om sorgearbete tillsammans med Per Oscarsson står närmast på tur:

– Det handlar om anhörigas sätt att hantera sorg, den kan nog både användas inom vården och kanske senare gå i TV, jag vet inte riktigt.

Till hösten vankas fler filmjobb för den tidigare Dramatenskådespelaren, som dock är djupt besviken på länsteaterns sätt att hantera hans tjänster:

– Jag får inga jobb, så enkelt är det. Min sammanfattning är att jag är obekväm eftersom jag vågat protestera mot missförhållanden.

– Visserligen håller man god min och säger sig vara intresserad, men några jobb får jag inte. Och någon förklaring får jag inte.

Gustav Kling är inte förvån ad över kritiken, han har hört den förut:

– Mikael har spritt den här bilden i flera års tid och den stämmer inte. Alldeles nyss köpte vi tre föreställningar av honom vid utställningen Kärlek i Svarta Lådan.

Men han får inga större jobb?

– Det har uppstått flera konflikter kring Mikael, sedan han riktat diverse anklagelser mot medarbetare vid länsteatern. Jag kan väl sammanfatta det som att han har svårt att fungera i en ensemble.

Men det finns rimligen olika uppsättningar där också en mer soloartad skådespel are kan fungera?

– Vi har faktiskt seriöst diskuterat att göra en enskild uppsättning där Mikael agerar på egen hand. Jag har absolut inte stängt dörren för en sådan lösning.

– Just nu har vi fått hårda besparingskrav och allt handlar om pengar, säger Gustav Kling.

Din uppfattning är att ni inte stängt dörren för att anlita Mikael Rahm?

– Just det.