Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvikna svenskar valde fel skidor ...

De svenska herr­arna var maktlösa när Andrus Veerpalu, Lukas Bauer och Matti Heikkinen gjorde upp om medaljerna i fredagens 15 kilometer klassisk stil i skid-VM. De valde fel ­skidor i snöyran.

I VM-genrepet på samma distans förra helgen var det Anders Södergren högst upp på prispallen och Johan Olsson trea, bara ett par sekunder efter.

I VM-premiären var de långt från medaljstriden.

start gjorde alla svenskar – även Daniel Rickardsson och Mathias Fredriksson – skidval som visade sig bli nitlotter.

– Man ger aldrig upp, men när man känner vilken hastighet man har utmed banan så inser man att det här är inget medaljlopp, sade Johan Olsson, åttonde plats och 42 sekunder bakom ettan Veerpalu.

– Jag visste att jag hade en jättechans i dag. Men med skidvalet jag gjorde går det inte att åka fortare än så här, sade Anders Södergren, 18:e man.

Svenskarna valde skidor med fästvalla. Men det blev plötsligt mildare strax före start, snön föll tyngre, och det visade sig att de som valde skidor med ruggat underlag i stället satsade rätt.

– Skulle ha varit ruggat, konstaterande Johan Olsson. Men jag kände att jag kunde inte ta ett par skidor som jag inte ens testat på tävlingsbanorna.

förklarade Olsson – etta, tvåa och trea på distansen i loppen före VM – så här:

– Vi har otroligt sällan ruggföre i Sverige. Vi har inte den snön och kan inte testa ruggskidor som man kan göra här nere.

– Och jag tyckte även ruggskidorna frös i lite grann när jag testade före start.

Genrepssegraren Södergren blev blott 18:e man, slagen med 1.19.

– Jag hade två par skidor med till märkningen fyra minuter före start. Det blev ett snabbt val och jag drog nitlotten tyvärr. Det här är så tråkigt så det finns inte.

– Det här är det värsta före som finns, väljer man rätt kan det vara det bästa.

Södergren fick bland annat se sig omåkt av bronsmedaljören Heikkinen.

– Han åkte på ruggat såg jag. Uppför flöt det på hur fint som helst för honom. Jag var pigg och hade inga problem att hänga med i de lättåkta partierna, men i backarna stod jag bara och slirade. Och det är min starka sida i normala fall.

Två platser och sex sekunder bakom Södergren kom Daniel Rickardsson. Han stärkte sina chanser som startman i stafetten, inte minst med tanke på att 36-årige Mathias Fredriksson slutade som 31:a, mer än två minuter efter.

ålderman hade dock guldfart. Andrus Veerpalu har fyllt 38 år och är därmed tidernas äldste guldmedaljör i VM. Esten har två VM-guld sedan tidigare, från 1999 och 2001, och knäckte hemmafavoriten Lukas Bauer på de sista kilometerna. Det skiljde 6,3 sekunder och Heikkinen var 16,4 efter.

Hela medaljtrion körde på ruggade skidor. Kanske skulle Sverige ha gjort som Finland.

– Heikkinen körde på ruggat, de andra hade fästvalla. Vi satsade medvetet på att ha olika val, sade Finlands förbundskapten Magnar Dalen nöjt och lade in guldprillan. (TT)