Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betala bara för det du får...

Betala bara om konserten, bussresan eller kursen blir av – om alltför få vill vara med ställer man in och inga pengar har betalats ut.

Så kan man beskriva idén med den nya jämtländska tjänsten "Fundsurf".

– Avsikten är att stimulera och bidra till sociala möten. Det är en affärsidé, men också ett sätt att göra aktiviteter möjliga, säger Thomas Hallberg, en av initiativtagarna.

Idén kommer ur fenomenet crowdfunding som sedan flera år används i USA och enkelt uttryckt innebär att enskilda personer går in och finansierar olika projekt, exempelvis små filminspelningar som stora bolag betraktar som olönsamma.

Den som satsar pengar i sådana projekt tar en ekonomisk risk, nämligen om projektet inte blir verklighet – då är pengarna förbrukade.

– Men vår idé är en annan, här går enskilda personer in för att stödja olika event de själva vill delta i, men de betalar bara om evenemanget verkligen blir av, säger Thomas.

Konceptet har han tagit fram tillsammans med sin svägerska och hennes make, som båda bor i Varberg. Själv har Thomas arbetat utomlands med olika onlineföretag, men återvände för några år sedan till Jämtland och Kluk där han är uppvuxen, idag bor han och hustrun i Föllinge:

– Vår tanke är att detta är lämpligt för exempelvis konserter, men lika gärna för resor och kurser. Man kan tänka sig att ÖFK:s supportrar vill åka till en bortamatch – då preliminärbokar de bussen, tar reda på kostnaderna, skapar ett projekt hos oss och sprider det på sociala nätverk.

– Om tillräckligt många är med blir resan av, fyller man alla platser blir priset lägre. Men om för få anmäler sig blir det inget och då behöver ingen betala.

Samma sak kan gälla en konsert – eller en kurs.

Företaget har redan bokat ett eget event med komikern Jan Bylund, som är villig att uppträda i Östersund torsdag 3 april – om tillräckligt många betalar i förväg:

– Han vet hur vårt upplägg fungerar och att vi ställer in om för få vill vara med.

Målet för showen med Bylund är satt till 100 personer, hittills har sex anmält sig:

– Vi provar oss fram nu och jag räknar med att vi måste jobba minst ett år med att göra oss kända så folk förstår att vi finns och vad vill göra.

Men om man vill boka världsartister som har fullspikade årslånga turnéer? De kräver ofta betalning i förskott?

– Det stämmer och vi siktar främst på småskaliga projekt, just av typen resor, kurser och mindre event.

Och ni tar förstås någon sorts provision?

– Ja, vi räknar med elva procent, inklusive avgifter för transaktionerna. Men om det inte blir av kostar det alltså inget alls för de som varit intresserade.

Den som vill vara med använder en betaltjänst som Fundsurf samarbetar med, pengarna dras från kontot om eventet eller kursen eller resan blir av, men om den ställs in fullföljs aldrig betalningen, inga pengar utväxlas.

Så hur gör ni med biljetter vid det tillfällen då eventet faktiskt blir av?

– Vi räknar med att undvika pappersbiljetter, i dagsläget finns det mejl som bekräftar deltagandet, vill man kan man visa upp det i dörren.

Det allra första eventet kan bli av kommande helg då gruppen Chickpeas kommer till Gamla Tingshuset i Östersund. I skrivande stund ser det dock ut som om den konserten inte lockat tillräckligt många deltagare på förhand:

– I just det fallet har Tingshuset ställt upp med ekonomiska garantier och vi hoppas kunna utveckla ett samarbete med dem.

Thomas understryker att man sannolikt kommer att få justera detaljer i upplägget i takt med att praktiska frågor dyker upp:

– Men i grunden tror vi att det här är en bra tjänst som kommer att fungera inte minst via telefonerna som de flesta idag har med sig. Men den främsta poängen är, som jag ser det, säkerheten i tjänsten och att folk själva kan påverka vad som ska visas eller inte visas.