Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betar för en levande landsbygd

Om ingen betar eller slår växtligheten växer byarna igen. Nipakademin vill restaurera det gamla jordbrukslandskapet.

Ännu en skillnad mellan Tärrsjö och de strömlösa byarna är landskapet. Tunåsen och Vallåsen är helt igenväxta, medan Tärrsjö är öppet och betat. Stefan Carlén och hans grannar har säsongsvis betesdjur från Norrbete via den ideella föreningen Nipakademin.

Nipakademin bildades 2006 för att restaurera jordbruks- och beteslandskapen i Norrlands inland. Under åren har föreningen blivit en moder till flera företag som förverkligar föreningens idéer, bland annat Norrbete, Rafnaslakt och Rafnagård. Alla verksamheter som satsar på kvalitet och småskalighet framför kvantitet.

– Landsbygden håller på att dö i brist på förnyelse. Vi kan inte konkurrera med låga kostnader, så då måste vi hitta på något annat och utnyttja de fantastiska resurser som vi har här, säger Åke Wikström som är ordförande i Nipakademin.,

Idéerna kläcks bland annat på de seminarier som föreningen anordnar, sedan sjösätts verksamheterna när de kan stå på egna ben. I höst startar de en utbildning för gröna entreprenörer samtidigt som det satsas på hyggesfritt skogsbruk.

– Vi är nya lantbrukare som inte har någonting att göra med det gamla. Det kanske är det som gör att det finns så mycket idéer, säger Åke Wikström.