Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bettan vann sitt livs största triumf

Bettan Segersten i Fåker har pysslat med trav sen barnsben. I lördags nådde hon sitt livs framgång. Hennes Penny of Man vann V75-lopp efter målfoto.

– Det var svettigt. Från stallbacken var det förstås omöjligt avgöra. Men kusken Oscar J Andersson trodde han vunnit. Klart jag jublade när resultatet kom, berättar Bettan med ett dygns distans till triumfen på Bergsåker, värd 100 000 kronor.

Utgångsläget var annars dåligt. Tolftespår bakom bilen brukar innebära positionsproblem och tidigt avancemang med tung löpning för de som vill slåss om segern till slut. Penny of Man satt i femte par ytter, avancerade framåt 1300 meter från mål och hamnade utanpå ledaren.

Sista biten stumnade det 6-åriga stoet något, men hon kämpade heroiskt och höll undan med knappast möjliga marginal.

Penny of Man kom i Bettan Segerstens vård så sent som i höstas. Sen dess har hon mopsat upp sig på gården i Fåker, blivit allt starkare i träning och har nu tagit tre raka segrar.

Vad har du gjort med henne?

– Tränat på och hon har verkligen svarat på bästa sätt. Men jag började ladda för det här loppet långt före jul. Tänkte att lärlingsloppet på Bergsåker i slutet av januari var en gynnsam proposition för hästen. Det visade sig stämma, konstaterar Segersten.

Penny of Man har en gyllene stam med Va Va Woom som mamma och Elitloppsvinnaren Meadow Road som morfar. Mormor är självaste Franceska Star, en av Jämtlands allra bästa varmblod alla kategorier.

– Hästen kämpar alltid som en tiger. Löphuvudet är det verkligen inget fel på, säger Bettan Segersten.

Att hästen var en talang tidigt vittnar startlistan till E3-finalen för 3-åriga ston om, där Penny of Man kvalade in 2011. Men det blev bara en sjätteplats, inte speciellt betrodd – hon stod i över 100 gånger på toton.

Nu verkar stoet ändå ha nått sitt livs form och får ägarinnan som hon vill blir det V75 igen i Gävle i slutet av februari och innan dess kanske någon start i mindre sammanhang.