Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevara Frösöns kulturmiljö

Östersunds kommun tar snart beslut om översiktsplanen "Östersund 2040". I Frösö hembygdsförening har vi studerat vad som planeras för kulturmiljöerna kring Frösö kyrka, Sommarhagen, Stocketitt och Kungsgården.

Den delen av Frösön kallas i översiktsplanen för "Unik kulturmiljö" och det kunde ha varit gott och väl. Men översiktsplanen väcker både farhågor och förhoppningar.

Frösön var Jämtlands centrum redan tusen år innan staden Östersund ens var påtänkt. På Frösö kyrkbacke låg en offerplats i hundratals år innan den nuvarande kyrkan byggdes.

I nuvarande Kungsgårdens närhet låg medeltidens tingsplats och marknadsplats. Nedanför Frösö golfbana byggdes på 1610-talet Frösö skans.

Vid Västbyn växte ett regemente fram. År 1679 anlades en statlig internatskola skola, Frösö Trivialskola, där Stocketitt nu ligger.

Tonsättaren Peterson-Bergers bostad Sommarhagen är sedan 1914 ett begrepp i skandinavisk musik- och arkitekturhistoria.

Men vad vill nu kommunens planerare göra? På översiktsplanens avslutande karta framgår att förändringar ska ske i ett stråk rakt över den riksintressanta kulturmiljön.

En "förtätning av staden inåt" ska tydligen börja vid Frösö golfbana och fortsätta via Härke vidare in mot Östersund.

Detta är oroväckande! Hembygdsföreningen anser att kommunen i stället bör inta en mycket restriktiv hållning till ny bebyggelse i kulturmiljön. Vi vill särskilt peka på vikten av att behålla det öppna kulturlandskapet och de vida, riksbekanta vyerna från Sommarhagen, Frösö kyrka, Stocke och Kungsgården.

På dessa historiska marker finns så mycket att utveckla för Östersunds profil, för kommuninvånarnas trivsel och för turistisk verksamhet.

Här finns också flera kulturella aktörer. Vid Stocketitt finns Frösö hembygdsförening med hembygdsgård, servering och museum. Frösö församling har sin medeltidskyrka och fina församlingsgård. Här finns PB-stiftelsen med Sommarhagen samt Teaterföreningen Arnljotspelen på Arnljotlägden.

Även Härke konstcentrum och EFS med café och utställningsverksamhet ligger i området. Här finns Kungsgården med servering i historiska lokaler strax intill Kungsgårdsviken och Bynäset. På gamla Frösö läger har Frösö Handtryck uppgraderats till ekonomuseum.

Ja, hela denna del av Frösön är ett upplevelseområde utan motstycke! Eller snarare – kunde vara det. För om vi vill göra området attraktivt för vår tids turister och kommuninvånare krävs en ordentlig uppryckning av både gång- och cykelstråk, landskapsvård, rast- och utsiktsplatser, skyltning, marknadsföring med mera.

Vi är övertygade om att det går att lyfta denna riksbekanta del av Jämtland till en upplevelse- och rekreationsmiljö av internationell klass. Men för att nå dit krävs att kommunen samverkar med områdets kulturella aktörer. Därför: Bespara kulturmiljöerna på sydvästra Frösön från nya bostadsområden! Slå vakt om de välkända vyerna och historiska platserna. Initiera ett utvecklingsarbete för denna del av Frösön. Det kommer att stärka Östersund både som besöksmål och livsmiljö.

För Frösö hembygdsförenings styrelse
Ove Hemmendorff, kulturhistoriker, Valla
Eli Widmark, interiörarkitekt, Berge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel