Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteket ska bli Östersunds kulturhus

Nej till ett nybygge. Ja till ett kulturhus.

Nu siktar kommunen in sig på att bygga om biblioteket Östersund till ett kulturhus.

– Vi hade två spår att gå på, att bygga nytt eller att bygga vidare på det vi har. Vi valde att släppa tanken på ett nybygge, säger ordförande i kultur- och fritidsnämnden tillika kommunalrådet Karin Thomasson (mp).

För drygt två veckor sedan togs beslutet i kommunstyrelsen. Därmed grusades drömmarna om ett nybyggt kulturhus á la Kulturens Hus i Luleå.

Men med det menas inte att det inte ska bli ett kulturhus, menar Karin Thomasson. Just nu arbetar en utredningsgrupp bland annat med att se vad som behövs för att bygga om Jämtlands läns bibliotek till ett kulturhus. Klart är att det bör byggas en konsertlokal när fastigheten byggs om.

– Vi kan inte ha det som vi har det nu, med kulturinstitutionerna utspridda på ett stort område. Det som kan samlas i centrum ska samlas i centrum, säger Karin Thomasson.

Den ideella föreningen Startskott har jobbat för ett Kulturhus i Östersund i flera år. De ser positivt på beslutet att gå vidare i frågan om ett kulturhus, men är rädda att utbyggnaden av biblioteket inte är nog.

– Frågan är vad de vill ha, en konsertsal på bibliotekets tak, eller vad har de tänkt ha i huset, undrar Björn Höglund från Starskott.

Han vill att kommunen lägger ribban högt.

– Min förhoppning är att de inte tänker för litet utan tar in så mycket av kulturinstitutionerna som bara möjligt. Så som andra städer har lyckats så bra med.

Startskott har varit tydliga med att de vill att Kulturskolan ska flyttas till ett eventuellt Kulturhus. Karin Thomasson har i sin tur sagt att hon vill att kulturskolan får nya lokaler.

Kultur- och fritidsnämnden har länge jobbat för att skolan ska samlokaliseras med estetiska programmet, men det förslaget har röstats ner. Bakgrunden till det är bland annat det borgensåtagande som kommunen har i Folkets Hus, numera OSD, sedan många år tillbaka och som gör det svårt för verksamheterna i huset att komma därifrån.

– Jag tycker att det är tråkigt att kulturskolan blir lidande för att kommunen en gång tecknade ett dåligt borgensavtal, säger Karin Thomasson.

Trots att förslaget att kulturskolan ska flyttas till de nya lokaler som ska byggas till estetiska programmet röstades ner, är det den linjen Karin Thomasson fortsätter att jobba för. Att kulturskolan ska flyttas till ett kulturhus är därför inte aktuellt för tillfället, enligt henne.

I den utredningsgrupp som tillsattes efter kommunstyrelsens sammanträde i slutet av september och som arbetar med att ta fram förslag på hur biblioteket ska kunna byggas om och vad som ska ligga i ett kulturhus jobbar bland andra Lena Byström. Hon har tidigare arbetat med att kartlägga behovet av kulturlokaler i Östersund.

Lena Byström vill inte uttala sig om utredningsgruppens arbete men säger:

– Jag tror så klart på det här. Jag vill ha ett kulturhus.

Utredningsgruppens arbete ska vara klart i januari-februari så att eventuella beslut kan tas med i budgetarbetet för 2015.

Biblioteksfastigheten ägs i dag av en stiftelse och kultur- och fritidsnämnden arbetar nu på att kommunen ska ta över fastigheten. Sedan tidigare är det klart att byggnaden behöver renoveras för ett 10-tal miljoner kronor. En konsertsal beräknas kosta 65-80 miljoner kronor, minst.

– Man ska komma ihåg att det här är inget vi gör för enskilda kulturarbetare, det här gör vi för medborgarna, säger Karin Thomasson och fortsätter:

– Vi ska titta på olika tillväxtprogram, se vilka positiva effekter det här kan ha och hur vi kan göra Östersund mer attraktivt.

Risken att de ska göra något halvdant av ett planerat kulturhus, så som Startskott befarar, finns inte enligt Thomasson.

– Nej, inte så länge jag är med.