Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bibliotekets språkprojekt – besöker barnfamiljer i Lit för att få föräldrar att läsa och sjunga för barnen

Totalt har biblioteket i Östersund besökt ett 90-tal familjer i Lit för att öka småbarnens språkutveckling. Det ingår i Kulturrådets projektet Bokstart som har pågått i Sverige sedan 2015, och i Östersunds kommun sedan september 2016.

– Vi har varit ut och gjort hembesök hos ett 90-tal familjer i Litsområdet och uppmuntrat föräldrarna att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa med barnet. Vi gör två besök, ett när barnet är cirka sex månader gammalt och ett besök när det är cirka 11 månader, säger Anna Åsell, som är en av bibliotekarierna som jobbat med projektet, på Östersunds kommuns hemsida.

När barnen sedan har blivit 18 månader gamla samlas alla familjer som varit med i bokstartträffarna för en gemensam avslutning. En sådan avslutning hålls på söndagen den 21 januari på Öppna Förskolan i Lit.

– Vi börjar med mingel för både barn och föräldrar. Barnen får leka tillsammans och äta majskrokar och klämmisar och de vuxna får byta erfarenheter med varandra. Sedan avslutar vi med teateruppsättningen Voff av Ögonblicksteatern från Umeå, säger bibliotekarien Åsa Andersson som också jobbat med Bokstart, på kommunens hemsida.

Det är Statens Kulturråd och Regional biblioteksverksamhet i Jämtlands län samt kommunerna i Jämtlands län som står bakom satsningen på små barns språk- och läsutveckling för barn mellan 0-3 år.

"Bokstart riktar sig till familjer och vill stärka föräldrar i deras betydelsefulla roll för att tidigt stimulera språk och kommunikation", skriver Statens Kulturråd, som står bakom projektet Bokstart, på sin hemsida.

Bokstartsatsningen i Lit kommer att pågå till slutet av februari 2019, och en fortsättning är planerad, skriver kommunen.

Läs mer:

De ska sprida läsningen hos småbarnsfamiljer i hela länet