Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidrag till idrott och kultur fryser inne

Sparbanksstiftelsen Jämtlands län lämnar inga bidrag till idrott och kultur i år.
– Det är den bittra sanningen, säger Åke Ljusberg, stiftelsens ord- förande.

Annons

Stora klubbar som Jämtlands Basket och ÖSK kommer inte att få bidrag. Inte heller många små föreningar som brukar få en mindre summa.

I fjol fick 40 föreningar 5 000 kronor vardera.

av att Sparbanksstiftelsernas gemensamma förvaltningsbolag tappar sina aktier i Swedbank till Folksam.

Folksam meddelade på fredagen att man kommer att kräva in panter för ett miljardlån till Sparbanksstiftelserna. Eftersom förvaltningsbolaget i huvudsak äger Swedbankaktier är det dessa aktier som Folksam tar in.

Det är utdelningen på Swedbankaktier som bildat den penningpott som Sparbanksstiftelsen i länet delat ut i bidrag.

– Nu räknar vi med att få så lite utdelning så vi lämnar inga bidrag.

I reda pengar handlar det om mellan ett par miljoner och 6–7 miljoner kronor som årligen betalats ut.

Enligt stiftelsens syften ska mottagare vara verksamma inom länets gränser och inom kultur, idrott, forskning och näringslivsutveckling.

ska ingen förening eller verksamhet vara helt beroende av stiftelsens bidrag.

– Vi har pratat med flera som ansökt för i år och de är naturligtvis besvikna, men alla har full förståelse för läget, säger Åke Ljusberg.

Det gemensamma förvaltningsbolaget kan ha betydande ekonomiska problem. Enligt Svenska Dagbladet täcker inte värdet av de Swedbankaktier man har lånen som finns kvar efter att Folksam krävt in sina panter. Med andra ord kan förvaltningsbolaget vara bankrutt.

sparbankstiftelse har inte samma besvärliga sits. Även om länsstiftelsen äger aktier i förvaltningsbolaget äger man också egna Swedbankaktier.

– Vi har inga skulder och vi har ett eget kapital på ett tiotals miljoner. Vi kan betala ut bidrag när kurs- utvecklingen tillåter det.