Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilbälten räddar liv!

Antalet trafikanter som använder bilbälten har ökat under de senaste åren. Det finns dock allt för många som struntar i bilbältet framförallt i tätortstrafiken och vid korta resor. Idag kunde vi konstatera att polisen vid en kontroll i Östersund ertappat elva trafikanter utan bälte.

Under 2008 dödades 270 bilister i Sverige. Drygt 40 procent av dem använde inte bilbälte och enligt Vägverkets analys skulle åtminstone hälften av dem ha överlevt om de varit bältade.

Den som inte använder bilbälte riskerar böter på 1 500 kronor. Och bilförare som inte ser till att passagerare under 15 år använder bälte eller att mindre barn sitter i bilbarnstol eller har bälteskudde är böterna 2‑500 kronor.

I allt flera bussar finns nu bälten och det är en skyldighet för passagerarna att använda dessa bälten. Det finns en hel del bussförare som säger till om detta före avfärd men när så inte sker är det allt för många som inte tar på bältet för ”sin egen säkerhets skull”!!

Använd bältet när du färdas på gator och vägar – det räddar liv!