Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildar riskkapitalbolag i Trångsviken

Det är drygt 90 år sedan Trångsviken fick en jordbrukskassa, den första norr om Mälardalen. Nu är riskkapitalbolaget Tillväxtkassan i Trångsviken AB bildat.

Grundplåten är 1 miljon kronor som satsats av privatpersonerna Sven-Erik Färnström, Ulf Jonasson, Nils-Bertil Nilsson, Ove Norrman, Helén Olausson och Per Åsling samt Trångsviksbolaget.

– Men vi räknar med fler investerare utifrån och att kassan snart uppgår till 3-5 miljoner kronor, säger Per Åsling.

Han fortsätter:

– Små och nystartade bolag har svårt att hitta riskkapital. Och det hämmar tillväxten. Därför har Tillväxtkassan en viktig uppgift.

Per Åsling pekar på tjänstesektorn som ökar.

– Det är oftast lättare för ett industriföretag att gå till banken och låna pengar på exempelvis en svarv.

Nils-Bertil Nilsson framhåller att det kan vara ett ingenmansland mellan en företagsidé och banken.

– Vi som startat Tillväxtkassan är entreprenörer som dessutom kan ge kloka råd.

Tillväxtkassan, som drivs på affärsmässiga grunder, ska gå in i företag i tidiga skeden. Mittkapital i Jämtland och Västernorrland AB, som är helägt av Sjätte AP-fonden, finns också med i bilden.

– De har lovat att satsa ett minst lika stort belopp som Tillväxtkassan, säger Per Åsling.

Tillväxtkassan kommer att ha sitt fokus på bolag i västra Jämtland. Administration sköts av Trångsviksbolaget som därmed får nya intäkter.