Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildar stödförening för cancerdrabbade

Ulla och Göran Mann i Vemdalen har tagit initiativet för att starta en stödförening för cancerdrabbade i Härjedalen.
– Många blir fruktansvärt ensamma. Det drabbar både den drabbade och dennes anhöriga.

Paret har själv varit med om hur det är att ha blivit drabbad av cancer. Ulla fick beskedet i början av 2012 att hon hade bröstcancer och plötsligt förvandlades livet för både henne och Göran.

– Naturligtvis ett fruktansvärt besked. Som de flesta andra tror man det värsta men jag har försökt varit stark och så positiv som möjligt. Jag skulle bara klara av det, säger Ulla.

Efter 30-tal besök på Östersunds sjukhus och strålningsbehandling i Sundsvall har hon i dag fått beskedet att den tuffa behandlingen lyckats.

– Sjukvården har varit fantastisk och under hela resan har jag haft ett stort stöd från våra nära vänner, det har hjälpt mig, säger Ulla.

Men hon har även sett baksidorna. Många har vänt henne och maken Göran ryggen under sjukdomstiden.

– Nu vet vi vilka om är våra verkliga vänner, men visst förstår jag om människor vänder ryggen i stället för att prata med en person som är drabbad, säger Ulla.

De har under alla besök på sjukhuset träffat många oroliga människor som berättar samma sak.

– De saknar någon att prata med. Bor man i Östersund finns den möjligheten genom olika föreningar men här i Härjedalen är det svårare, säger Göran Mann.

– Förutom de cancersjuka är även de anhöriga drabbade. De behöver också någon att tala med.

Starten har redan ägt rum för att skapa en stödförening i Härjedalen. I mars kallades det till ett stormöte i Vemdalen där en interimsstyrelse bildades. Första årsmötet blir på Vemdalsskalet den 21 september där styrelsen ska utses och stadgar antas. Emmaföreningen och Jämtgubben kommer också att vara med och som dragplåster har man bjudit in Johnny Wiktorsson som kommer att underhålla samt berätta om sin kamp mot cancern.

– Hoppas att många kommer. Vi hoppas kunna bygga upp en förening som täcker hela Härjedalen, säger Ulla Mann.