Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildemonteringen slår larm – allt fler skrotbilar i skogen

Allt fler skrotbilar lämnas i de jämtländska skogarna.
– Det är inte konstigt. Vad skulle hända om panten på burkar skulle upphöra? säger Dan Olander på Brunflo bildemontering som nu skriver till statsministern.

I brevet till statsminister Fredrik Reinfeldt beskriver han de stora problemen för bilskrotarna som förlorar på att ta in gamla bilar för skrotning.

Efter att skrotningspremien drogs in hamnar många bilar i naturen i stället för på bilskroten.

– Det kostar mig ungefär 500 kronor för att ställa i ordning en bil för att den ska kunna skrotas. Jag får ungefär 280 kronor per bil när den går till skrotning och jag säljer delar för i genomsnitt 50–80 kronor från varje bil. Bildemonteringsfirmor går i konkurs hela tiden och det kan inte fortsätta så här.

Enligt alla som jobbar med bildemontering så måste en skrotningspremie återinföras om inte skrotbilarna ska hamna i skogen.

– Bilproducenterna måste ta ut en skrotningspremie när en bil säljs. Vad spelar det för roll om en bil kostar 353 000 kronor i stället för 351 000. Då kan vi betala dem som vill lämna bilen här och vi kan erbjuda oss att hämta bilar i Jämtland. Samtidigt tjänar vi då en slant själva, säger Dan Olander.

2007 skrotade Brunflo bildemontering 1 500 bilar. 2008 var man nere i 400 bilar.

– Var finns nu de bilar som borde ha skrotats? Frågan är retorisk och enkel att besvara. Det är frågan om en mindre miljökatastrof som regeringen torde få bära ansvaret för. I stället för att miljöbehandlas hos auktoriserade företag överlåter man nu på naturen att stå för detta och kommunerna att till väsentligt större kostnader klara renhållningen och miljöarbetet, säger Dan Olander.

Brevet som skickats till Fredrik Reinfeldt har också skickats till samtliga ministrar i regeringen.

– Det är många som skickat i väg brev om det här till regeringen. Vi måste visa upp problemet. Utan en rimlig ersättning för det miljöarbete bildemonterarna utför och en realistisk ersättning till bilägarna vid skrotningen av bilen kommer bilåtervinningen inte att fungera. Det var väl ändå inte meningen får man hoppas, säger Dan Olander.