Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilder om cancer visas på sjukhuset

De flesta av oss har anhöriga, vänner eller bekanta som drabbats av cancer – allt fler har också egen erfarenhet av sjukdomen eftersom vetenskapen klarar alltfler patienter som får diagnosen.

På torsdagens öppnades en unik fotoutställning i entréhallen till Östersunds sjukhus, som syftar till att få igång diskussioner kring sjukdomen och hur den påverkar samhället.

Östersundsbördiga Mef Nilbert och konstnärerna Teresa Holmberg och Jonathan Haner har tillsammans tagit fram 14 bilder på personer med anknytning till cancer.

Alla bilder är uppbyggda av småbilder med olika teman som anknyter till cancer på olika sätt – cytostatika, vacciner, forskning.

I går öppnades utställningen med ett seminarium där Mef Nilbert och läkare vid Östersunds sjukhus medverkade.

Dessutom spelade Johnny Wictorsson som själv klarat svår cancer och vars porträtt är en av de 14 bilderna i utställningen.

I väntan på honom höll PO Wikström och Karl-Olof Larsson från föreningen Balsam ställningarna vid fotoutställningen:

– De flesta av oss har någon relation till cancer. Min hustru gick bort i sjukdomen för fyra år sedan och jag blev tvungen att gå i terapi ett år efteråt för att hantera min situation.

– Det visar hur viktigt det är att få igång samtal kring den här sjukdomen och just därför är den här utställningen så viktig, säger PO Wikström.