Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilder på Åre mobila förskolas hemsida kan vara falska

Camilla Störzel som driver en privat förskola i Duved hävdar att förskolebussen inte körts under tiden fordonet haft användningsförbud.
– Vi kör barnen i trafiksäkra fordon, säger hon.

ÖP har berättat att Åre kommun krävt in uppgifter om förskolebussen eftersom det kommit fram uppgifter om obetald skatt. När kommunen inte fick svar skickades ett föreläggande till Åre mobila förskola AB. Företaget fick inte använda bussen förrän uppgifterna skickades in till kommunen. Även Kommunals huvudskyddsombud har agerat.

Eftersom företaget har lämnat in de efterfrågade handlingarna har föreläggandet upphävts men företaget har kallats till ett extra tillsynsmöte.

Enligt Camilla Störzel har inte förskolebussen körts efter att användningsförbud på grund av obetald fordonskatt trädde i kraft. Den vita bussen, som inte ägs av Åre mobila förskola AB som ÖP skrivit utan Barnens Buss AB där Kent Störzel är vd, har inte körts alls från 3 mars då körförbudet trädd i kraft.

Camilla Störzel menar att den vita bussen aldrig någonsin använts i förskoleverksamheten.

– Vi kör inga barn. Vi kör utrustning.

Men den vita bussen används för att köra och hämta barnen till och från förskolan enligt en särskild turlista. Det är förskolechefen Kent Störzel som kör barnen på ideell basis. Kommunen hävdar att det föräldrarna som har ansvar för barnen tills dess de är på förskolan. Men enligt bolaget är det inte sant. Föräldrarna delar ansvaret med Camilla och Kent Störzel och de känner väl till ansvarsfördelningen.

– Föräldrarna har gett oss ett godkännande att köra barnen i egen bil.

Bilder som varit publicerade på företagets hemsida som visar hur barnen åkt på utflykter med den vita bussen går inte att lita på, enligt Camilla Störzel.

– Bilder i allmänhet kan vara manipulera. Det är ingen som vet vad bilderna innehåller utom den som tar bilden. En bild kan vara missvisande. Vi kan lämna bilderna därhän.

Nu ska bussen som skjutsar barnen till förskolan säljas.

Att den särskilda förskolebussen ibland varit avställd under lång tid är helt enligt planen. I fjol var den enligt Transportstyrelsen påställd endast 70 arbetsdagar. Förskolan bedriver utomhuspedagogik och behöver inte alltid bussen, menar Camilla Störzel.