Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildts person vållar fler konflikter än FRA

Annons

SVT:s avslöjande i går om att FRA på uppdrag av USA:s säkerhetstjänst spionerat på Rysslands högsta ledning och att det internationellt så hårt kritiserade NSA betraktar FRA som en ledande partner ter sig rätt logiskt. Den relativa tystnaden från såväl stats- som utrikesministern har på åtskilliga håll tolkats just som att ministrarna inte ville kacka i eget bo.

Med avslöjandet hamnar också FRA- debatten 2008 i ett nytt ljus. Även om det kan tära på Fredrick Federleys (C) ego kan vi nu ana att det den gången fanns ännu tyngre makthavare i kulisserna än vad som kunde anas då.

"I underrättelsesammanhang är det inte ovanligt att små partners blir underleverantörer", sa professorn i underrättelseanalys Wilhelm Agrell i går. Kliniskt sett delar säkert Ryssland den uppfattningen. Problemet när det gäller de svensk-ryska relationerna är ett annat, nämligen utrikesminister Carl Bildts person.

Häromåret läckte dokument ut från Wikileaks som visade att Carl Bildt sedan 1973 odlat så goda relationer till USA:s utrikesförvaltning att beteckningen "informatör" inte ter sig helt missvisande.

Bland annat hade Bildt detaljerat rapporterat till USA:s ambassad om de pågående regeringsförhandlingarna efter den borgerliga valsegern 1976.

Därefter har Bildts karriär till inte ringa del byggts kring en hård linje mot Moskva. Enda undantaget är de anarkokapitalistiska åren efter 1991 då en liten grupp oligarker lade vantarna på den egendom ryska folket släpat ihop åt kommunistdiktaturen. Den sortens entreprenörskap hade Bildt nytta av när han under sin tid utanför politiken satsade på oljebranschen.

Som konstaterades häromdagen har krisen i Ukraina återigen visat hur fördomsfri utrikesministern är när det gäller att hitta Moskvas svurna fiender. När ledarna för Ukrainas två största oppositionspartier går armkrok med ledaren för fascistpartiet Svoboda, Oleh Tjahnybok, genom Kievs gator borde det vara läge för EU att näsknäppa dem. Om inte annat av så av ren självbevarelsedrift: Svoboda är som EU:s ultrahöger egentligen starkt emot unionen och deras ohämmade dyrkan av Nazityskland kan skrämma tiotals miljoner människor i östra Ukraina rakt i famnen på Putin.

Men sådant stör inte Carl Bildt. Han ångar på, beundrad av en häpnadsväckande servil hemmaopinion och med stöd av statsministern som vet att Bildt är närmast oersättlig i rollen som länk till de Gamla Moderaterna.

Bildt gör det lätt för Putins propagandafolk. För många ryssar räcker det i dag med bilder på Bildt och Kievs våldsamma demonstrationer för att trigga i gång nationalistiska känslor. Och duger inte det, kan rysk tv visa upp den Sverigebaserade sajten Kavkaz Center där tjetjenska terrorister, polsk extremhöger och ukrainska fascister märkligt nog samsas väl under den gemensamma nämnaren ryss- och judehat.

Kreml har angelägnare saker att bry sig om än den avlyssning de gjordes uppmärksamma om i går.