Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilfantasteri

En rostig Impala vilar sig intill en lätt tilltygad Thunderbird och i det inre rummet trängs detaljer av anfrätta motorcyklar.

Liksom kollegorna John E Franzén och Ulf Wahlberg är John Eyre fascinerad av amerikanska bilar, helst från 60-talet och inte alltid i bästa skick.

På lördagen öppnar hans utställning med akvareller på Galleri S och motiven är hämtade från både små svenska hålor och amerikanska upplag i såväl Los Angeles som Minnesota.

– Jag lärde mig älska estetiken i de här modellerna redan som pojke på 50-talet och den kärleken har aldrig gått ur. Sedan är det något fascinerande med det gradvisa förfallet, som är mycket symboliskt.

Konstvetare har sedan länge pekat ut de amerikanska vrålåken från 50-talet som krönet på den amerikanska kulturen, de vansinnigt tunga bilarna som slukar enorma mängder bränsle och är skapade för att imponera på omvärlden.

Rekordåren som inte kommer tillbaka.

Själv har John ägt några liknande bildar, men kör i dag Harley Davidson av årsmodellerna 1965 och 2001.

– Jag betraktar mina bilder som porträtt av de enskilda fordonen, jag letar motiven tills jag hittar de exemplar jag vill avbilda.