Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilisterna kör för fort på väg 321

"Länets farligaste väg i sportlovstrafiken" är enligt en artikel i ÖP 22 februari väg 321 mellan Svenstavik och Mattmar.

Där säger en intervjuad polis att vägen inte är byggd för "den här typen av trafik", och syftar då på karavanen av sportlovsfirare. Han rekommenderar i stället turisterna att välja en annan väg, exempelvis E 14.

Jag som bor längs den aktuella vägen kan inte annat än hålla med den här kloke polismannen. Trafiksituationen på 321:an är vedervärdig, särskilt under vinterperioden.

Men samtidigt undrar jag varför polisen uppenbarligen har bytt åsikt i den här frågan jämfört med för drygt ett år sedan. Då remissvarade Polismyndigheten i Jämtlands län till Bergs kommun.

Orsaken var bland annat att kommunen ville höja hastigheten från 50 till 60 på en sträcka av 321:an från centrala Svenstavik och söderut. I sitt remissvar konstaterade Polismyndigheten kortfattat på fyra rader att man inte hade någonting att invända mot de föreslagna hastighetsändringarna.

Vi som bor längs den aktuella vägsträckan upplevde dock trafiksituationen som ohållbar redan då.

Beslutet att ändra hastigheten från 50 till 60 fattades av Bergs kommun 1 februari i fjol och trädde i kraft i mars 2013. Ändringen av hastighetsskyltarna gjordes dock inte förrän i september.

Det var också först i och med den ändrade skyltningen som vi boende längs den aktuella vägsträckan fick klart för oss att hastigheten ändrats.

Av remissvaren till Bergs kommun framgår att inte heller länsstyrelsen eller Trafikverket hade några invändningar mot den ändrade hastigheten. Kommunen undvek emellertid att fråga vad vi som bor längs den hastighetshöjda vägsträckan tyckte.

Vi finner beslutet obegripligt. Vårt problem har hela tiden varit – och är – bilisternas totala nonchalans när det gäller att hålla hastigheten. Här tillhör det vanligheterna att bilarna kör 80–100 km/tim, och att man dessutom kör om. När vi nu har upplevt ännu en vinter av turisttrafik till och från Åre kan vi bara konstatera att situationen är värre än någonsin.

Längs den aktuella vägsträckan färdas dagligen skolbarn till fots eller på cykel. Dessutom finns ett flertal utfarter som sluttar uppåt mot vägen från fastigheter belägna längs sträckan. Till detta kan läggas att vägavsnittet är kurvigt och sikten från dessa utfarter därmed begränsad.

Någon vägren finns heller inte på vägsträckan. Detta innebär att vägen i praktiken blir ännu lite smalare på vintern. Då är det riktigt obehagligt att gå på vägen. När det kommer en gångtrafikant från vardera hållet och två bilar samtidigt möts, då måste fotgängarna flytta sig ut i snövallen.

Ytterligare en viktig faktor i sammanhanget är den alltmer omfattande tunga trafiken som även den kör alldeles för fort och dessutom orsakar en hög bullernivå. Att den tillåtna hastigheten höjdes från 50 till 60 var att ge en fullständigt felaktig signal till bilisterna.

Björn Lundbeck, Svenstavik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel