Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billig norsk krona är inget som märks i Gäddede

Att den svenska kronan snart är ikapp den norska kronan skulle kunna bli kännbart för gränshandeln. Det har blivit dyrare för norrmän att handla i Sverige. Men trots kronfall ser ICA i Gäddede ingen minskning av norska kunder.

– Vi ligger kvar på samma omsättning och det kommer fortfarande busslaster med norrmän till butiken ett par gånger i veckan, säger Mikael Jönsson som äger ICA i Gäddede.

Tack vare gränshandeln har butiken blivit en viktig arbetsgivare på orten. 10 personer är anställda på ICA som omsätter 50 miljoner kronor. I somras blev den norska kronan rekordbillig och gick under 1,10 svenska kronor. Men fortfarande kommer norrmännen för att handla tobak, bacon, godis, öl och vin.

– Det lönar sig fortfarande att handla vissa varor denna sidan gränsen. Vi märkte att juli var något sämre än i fjol men det var nog vädret som var orsaken. Givetvis följer vi utvecklingen men så länge som vi ligger kvar på samma omsättning så gör vi inga förändringar, säger Mikael Jönsson. Han poängterar också hur betydelsefull den norska handeln är för butiken.

– Nu har Norge fått en ny regering och vad de tänker göra kommer vi att hålla koll på. I Gäddede tror jag inte ens att vi är 500 bofasta längre så för att behålla en ICA av den här storleken krävs det att busslasterna från Norge fortsätter komma.